Linkovi

NYT: Slučaj Abramoff protresao Washington


New York Times piše da je Jack Abramoff dugo godina bio poznat u Washingtonu kao osoba koja je sposobna protresti stvari u Washingtonu. No – kako piše njujorški dnevnik – sporazumom sa saveznim istražiteljima Abramoff je protresao ovaj grad kao nikad ranije.

Čak i prije objavljivanja sporazuma nervozni članovi Kongresa iz obje stranke, uključujući i Bijelu kuću, počeli su se ograđivati od Abramoffa. Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Dennis Hastert, objavio je jučer da će donirati u humanitarne svrhe 69 tisuća dolara koliko je Abramoff uplatio u njegovu kampanju.

Drugi zakonodavci ranije su učinili isto. Kako piše New York Times, stručnjaci vjeruju da će istraga slučaja Abramoff nadmašiti neke bivše skandale jer je taj nekoć moćni lobist bio povezan s toliko puno političara. Premda se Abramoffa dovodi u vezu uglavnom s republikancima ima i nekih demokrata koji su dobili novac od tog lobiste, makar i neizravno.

Prema nevladninoj organizaciji Centar za odgovornu politiku Abramoff je od 1999. godine usmjerio gotovo četiri i pol milijuna dolara raznim kandidatima i odborima za vođenje njihovih kampanja. Istraga već navodi neke u Kongresu i oko njega da promjene svoje ponašanje.

Predsjednik Zastupničkog doma Dennis Hastert najavio je tako mogućnost uvođenja tečaja etike za zakonodavce na Capitol Hillu, piše u New York Timesu. Washington Post piše da se republikanski čelnici pokušavaju ograditi od Abramoffa premda se u službenim dokumentima u vezi s istragom za sada spominje samo ime kongresmena Roberta Neya iz Ohio-a.

U nezgodnoj situaciji je i bivši vođa republikanaca u Zastupničkom domu, Tom DeLay, kojeg Washington Post dovodi u vezu s Abramoffovim donacijama i poslovnim akcijama. Demokrati su već objavili DeLayov citat iz 1997. godine u kojem naziva Abramoffa "jednim od najbližih i najdražih prijatelja."

A USA Today je u suradnji sa CNN-om i istraživačkom agencijom Gallup proveo ispitivanje javnosti prema kojem 49 posto Amerikanaca vjeruje da je većina članova Kongresa korumpirana. 32 posto anketiranih građana vjeruje da je korupcija umjereno važna, a 12 posto to pitanje smatra nevažni.

Upitani koliko je republikanaca u Kongresu korumpirano 19 posto ih je odgovorilo «gotovo svi», a 28 posto se opredjelilo za kategoriju «mnogi». No ni demokrati ne kotiraju puno bolje: 17 posto anketiranih vjeruje da su «gotovo svi demokrati korumpirani», a 27 posto kaže «mnogi».

XS
SM
MD
LG