Linkovi

WP: Bushov dvostruki izazov u Iraku


Predsjednik Bush suočava se s dvostrukim izazovom u Iraku, piše Washington Post. Prvi je povijesne prirode, a glasi da je bez presedana u modernoj povijesti da je neki čelnik uspio uvjeravanjem preokrenuti stalni pad podrške za vojnu misiju s čime se on suočava. Jedino jasan dokaz uspjeha u Iraku mogao bi promijeniti takav trend što dovodi do drugog Bushovog izazova i najvećeg političkog problema s kojim se suočava.

Čak ako Irak i jednog dana bude smatra uspjehom – a Bushova se odluka da Irak učini svjetionikom demokracije na Srednjem istoku pokaže vizionarskom – otvoreno je pitanje hoće li takav dokaz stići tijekom njegovog mandata. Većina vojnih procjena u Iraku govori o dugotrajnom nasilju i nestabilnosti i značajnoj američkoj vojnoj nazočnosti na neodređeno razdoblje, piše Washington Post.

Kolizija između želje javnosti za kratkoročnim rješenjem situacije u Iraku i Bushovog insistiranja na dugoročnom angažmanu u toj zemlji ograničava njegove opcije, ocjenjuju analitičari. Washington Post piše da njegov najrealističniji cilj može biti skrene rasprostranjenu frustraciju ratom kako ne bi prerasla u snažan anti-ratni pokret. Post navodi da Bush namjerava iskoristiti vrijeme do prosinačkih izbora u Iraku kako bi govorio o tome kakav je američki ulog u Iraku te pokazao kako njegova strategije daje rezultata. Prva prigoda za to je govor zakazan za srijedu u Annapolisu u Marylandu.

New York Times piše kako su se financijske prilike u američkim saveznim državama uvelike popravile u odnosu na prije nekoliko godina. Uspješna financijska žetva rezultat je poboljšanja ekonomskih prilika i rezanja troškova u državnim proračunima. Sada će savezne države ponovno imati priliku uložiti sredstva u obrazovni sustav, obnovu cesta i mostova, smanjenje duga te vraćanje posuđenog novca gradovima i okruzima. No kako upozorava njujorški dnevnik, situacija nije posvuda blistava. Savezne države uz velika jezera i dalje doživljavaju udarce gubitkom radnih mjesta u proizvodnom sektoru, a pred državama Meksičkog zaljeva pogođenim uraganima predstoje još godine oporavljanja, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG