Linkovi

Bush: 'Povlačenje iz Iraka u ovom trenutku ugrozilo bi američku sigurnost'


Predsjednik Bush je izjavio da su demokrati koji pozivaju na povlačenje američkih snaga iz Iraka u krivu zato što bi, kako kaže, takav potez učinio Ameriku manje sigurnom.

Predsjednik Bush je pokušao ublažiti žestoku raspravu o Iraku koju je u Washingtonu izazvao poziv demokratskog kongresmena Johna Murthe na povlačenje američkih snaga iz te zemlje. "Kongresmen Murtha je dobar čovjek koji je časno služio našoj zemlji kao marinac u Vijetnamu i kongresmen. On je snažan pristaša američkih oružanih snaga i znam da je o javnom pozivu za trenutno povlačenje naših vojnika iz Iraka dugo i temeljito razmišljao. Međutim, ne slažem se s njegovim stavom" - rekao je predsjednik Bush.

Presjednik Bush je dodao da bi prijevremeno povlačenje ne samo ojačalo neprijatelje Amerike u Iraku, nego i širem ratu protiv terorizma: "Oni žele slomiti našu odlučnost u Iraku kako bismo otišli, a oni bi pretvorili Irak u ono što je nekada bio Afganistan pod talibanima – utočište terorista, mjesto gdje mogu pripremati zavjere i planirati napade na Ameriku i druge slobodoljubive zemlje."

Kongresmen Murtha je prošlog tjedna iznenadio Bijelu kuću vrlo emocionalnim pozivom na povlačenje američkih vojnika iz Iraka kazavši da su oružane snage već postigle svoj cilj te da je njihov posao okončan. Taj kongresmen iz Pennsylvanije izjavio je da su američke snage postale katalizator nasilja i glavna meta pobunjenika.

Nakon izjave Johna Murthe slijedile su oštre optužbe od strane njegovih kolega iz Republikanske stranke kao i glasnogovornika Bijele kuće Scotta McClellana. On je da bi plan kongresmena Murthe predstavljao 'predaju pred teroristima', neposredno pred povijesne izbore u Iraku.

Predsjednik Bush je izjavio u Pekingu da su pitanja koja se postavljaju o ratu 'dio važne debate na koju američka javnost ima pravo' No ta debata, rekao je predsjednik, ne mora biti političko pitanje kojim će dominirati isključivost prema stavovima druge stranke. "Ljudi trebaju imati osjećaj da mogu slobodno iznositi svoja mišljenja o Iraku. Čuo sam da je netko rekao da iznošenje mišljenja koje je drugačije od mojega - nije patriotski stav. U potpunosti odbacujem takav stav. Ovdje nije u pitanju tko je domoljub, a tko nije. U pitanje je iskrena debata o načinima da se postigne uspjeh u Iraku" - rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je izrazio uvjerenje da je u Iraku postignut napredak, te da će politički proces polako, ali sigurno marginalizirati protivnike demokracije. Taj će demokratski proces, kaže predsjednik Bush, predstavljati svijetli primjer što mogu postići reformatori u drugim zemljama poput Irana, Libanona kao i na palestinskim područjima.

XS
SM
MD
LG