Linkovi

U Vrhovni sud SAD nominirana odvjetnica bez sudačkog iskustva


Predsjednik George Bush je jučer za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država nominirao svoju dugogodišnju pravnu savjetnicu Harriet Miers. O washingtonskim reakcijama na predsjednikov izbor izvještava Jim Malone.

60-godišnja odvjetnica Harriet Miers može se pohvaliti impresivnom karijerom. Bila je direktorica jedne od glavnih odvjetničkih firmi u Dallasu, u vrijeme kada žene nisu baš često bile na tako visokim položajima. Bila je čelnica Odvjetničke komore u tom gradu, kao i Odvjetničke komore savezne države Teksas. Dugogodišnja je politička suradnica predsjednika Busha, još iz dana kada je on bio guverner. Posljednje je godine Harriet Miers provela u Bijeloj kući, kao predsjednikova pravna savjetnica.

Gospođa Miers – ako njezinu kandidaturu potvrdi Senat Sjedinjenih Država – zamijenit će u Vrhovnom sudu Sandru Day O'Connor, prvu ženu koja je bila imenovana u Vrhovni sud, 1981. godine, koja je u srpnju navijestila odlazak u mirovinu. Sutkinja Sandra Day O'Connor često je bila jezičac na vagi u odlučivanju o presudama, između liberala i konzervativaca. Zato je pitanje njezine nasljednice vrlo važno, i razne interesne skupine se već pripremaju za žustru raspru o kvalifikacijama kandidatkinje te o njezinoj sudačkoj filozofiji.

Harriet Miers prati glas vrlo lojalne suradnice predsjednika Busha, te osobe koja izbjegava reflektore javnosti. No, sada se situacija mijenja – jer Senat želi saznati kakva će sutkinja biti Harriet Miers.

Demokratski senator Charles Schumer zadovoljan je što predsjednik niti ovaj put nije nominirao izrazito konzervativnog kandidata. "Mislim da predsjednik u svom drugom mandatu shvaća da orijentaciju ekstremnog krila njegove stranke američki narod jednostavno ne dijeli. Isto kao što građani ne dijele orijentaciju lijevog krila Demokratske stranke."

Republikanci se nadaju da će senatska svjedočenja – koja su dio postupka potvrde kandidata za Vrhovni sud – proteći u 'dostojanstvenoj atmosferi'.

Neki demokrati međutim već sada dovode u pitanje kvalifikacije Harriet Miers, zbog toga što ona nikad nije radila kao sutkinja, već je bila odvjetnica. David Yalof, profesor pravnog fakulteta na Sveučilištu Connecticut, objašnjava moguće razloge zbog čega je predsjednik Bush u Vrhovni sud nominirao osobu koja nema sudačko iskustvo. "Jedan od razloga zbog čega ju je predsjednik kandidirao je činjenica što će demokratima biti jako teško da 'izvade' neku njezinu kontroverzniju presudu iz prošlosti, i onda o tome početi diskusiju. Vrlo je teško kritizirati ovu nominaciju kao 'političku', kada kandidatkija uopće nije bila sutkinja."

Jonathana Turleya, profesora pravnog fakulteta Sveučilišta George Washington, začudio je predsjednikov izbor. Turley je naime očekivao da će predsjednik Bush kandidirati osobu s besprijekornim političkim – odnosno konzervativnim – pedigreom. "Vrlo me je začudilo što je predsjednik ignorirao tolike istaknute konzervativce u visokim sudskim instancama, ljude koji se zaista smatraju svojevrsnim 'zvijezdama' pravne profesije. Umjesto njih, predsjednik je odlučio nominirati osobu koja je njegov osobni pravni savjetnik" - kaže Jonathan Turley.

Neke konzervativne interesne skupine i organizacije već su postavile pitanje je li Harriet Miers 'dovoljno konzervativna'. Liberalne organizacije pak traže od demokratskih senatora da dobro preispitaju ovu kandidaturu.

Što kandidatkinju očekuje na senatskim svjedočenjima prognozira John Fortier, politički analitičar u Institutu American Enterprise, ovdje u Washingtonu. "Mislim da je predsjednik u svakom slučaju mogao izabrati puno kontroverznijeg kandidata. Zbog toga će postupak potvrde nominacije u Senatu biti razmjerno lagan" - smatra John Fortier.

Republikanci u Senatu žele da se o ovoj kandidaturi glasa do kraja sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG