Linkovi

Vrhovni sud SAD-a počinje jesensko zasjedanje


Novi predsjednik američkog Vrhovnog suda, John Roberts, otvorit će sutra prvo jesensko zasjedanje suda koje će za njega biti prvo zasjedanje ovog sudbenog tijela od kada je potvrđen na dužnost.

Budući da je sa svojih 50 godina relativno mlad stupio na dužnost sudac Roberts bi mogao imati značajan utjecaj na smjer kretanja Vrhovnog suda u nadolazećim desetljećima. Na novoj dužnosti nasljeđuje Williama Rehnquista koji je početkom prošlog mjeseca umro od raka štitnjače nakon 19 godina provedenih na čelu najvišeg sudbenog tijela u Sjedinjenim Državama.

"Pokušat ću osigurati – u okviru mojih odgovornosti i uz pomoć mojih kolega – da generacija moje djece ima privilegij samoupravljanja, snažan i blistav kakvog je nama ostavio predsjednik suda William Rehnquist."

Sudac Roberts s lakoćom je dobio potvrdu Senata pri čemu su njemu u prilog glasali svi republikanci i pola oporbenih demokrata. Predsjednik Bush je izjavio da takav iskaz dvostranačja predstavlja izraz poštovanja za karakter i stručnost suca Robertsa.

"Dok se sudac Roberts priprema za vođenje pravosudne vlasti svi Amerikanci mogu biti sigurni da će 17-ti predsjednik Vrhovnog suda biti razborit pri uporabi svojih pravosudnih ovlasti, čvrst u obrani neovisnosti sudstva i, prije svega, vjerni čuvar našeg Ustava."

Predsjednik Vrhovnog suda smatra se čelnikom sudske vlasti savezne vlade. Douglas Kmies je stručnjak za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pepperdine u Kaliforniji.

"Može se očekivati da će sudac Roberts biti veoma učinkovit u svojoj središnjoj ulozi. On je čovjek toplog karaktera. On je sam rekao da se njegova pravna filozofija vodi vrlinom skromnosti."

Predsjednik Bush sada mora nominirati nasljednika sutkinje Sandre Day O Connor koja odlazi u mirovinu. Pravni i politički stručnjaci vjeruju da će se oko potvrde sljedećeg kandidata ili kandidatkinje za mjesto u Vrhovnom sudu voditi znatno intenzivnija rasprava nego u slučaju suca Robertsa. Dick Howard je pravni stručnjak Sveučilišta Virginije.

"Za budući smjer kretanja suda znatno je važnije mjesto sutkinje Sandre Day O Connor. Ona je konzervativac, vrlo umjereni konzervativac. Ona je često bila presudni glas u odlukama do kojih se dolazilo preglašavanjem. Utjecala je da se konačne odluke ove grupe sudaca često smjeste u sredini, između dva ekstremna mišljenja."

Demokrati upozoravaju predsjednika da umjesto sutkinje O Connor ne imenuje nekog revnog konzervativca. Evo što kaže demokratski senator iz New Yorka Charles Schumer.

"Ako je ikada bilo pravo vrijeme za konsenzus onda je to sada."

Tijekom ovog prvog jesenskog zasjedanja Vrhovni sud će saslušati niz predmeta koji su izazvali polemike u društvu. Oni se, između ostaloga, tiču primjene zakona o financiranju izbornih kampanja te novih ograničenja prava žene na pobačaj.

XS
SM
MD
LG