Linkovi

Christian Science Monitor: 'Jača pritisak na političke čelnike u Svetoj zemlji'


Dnevnik Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu, u članku naslovljenom 'Sve jači pritisak na čelnike u Svetoj zemlji' piše o problemima Ariela Šarona i Mahmuda Abbasa, izraelskog premijera i predsjednika Palestinske uprave.

Problemi ovaj put ne potječu s protivničke strane, već dolaze iz vlastita tabora.

Premijera Šarona danas očekuje glasanje o povjerenju u vlastitoj stranci, gdje mu je protivnik bivši premijer Benjamin Netanyahu, koji je izašao iz vlade zbog toga što se nije slagao sa Šaronovom odlukom o povlačenju iz Gaze.

Eskalacija nasilja u regiji – piše bostonski dnevnik – potvrdila je strahovanja protivnika izraelskog povlačenja koji su tvrdili da će se time postići jedino to da će ekstremni Hamas iz još veće blizine moći ispaljivati rakete na izraelski teritorij. To se i dogodilo prije dva dana, nakon čega je uslijedila izraelska odmazda – piše Christian Science Monitor.

Inače, Ariel Sharon je najavio da će - u slučaju da mu vlastita stranka, Likud, danas izglasa nepovjerenje – osnovati novu stranku, koja će koalirati s umjerenijim strankama koje podržavaju povlačenje s okupiranih područja.

Što se tiče Mahmuda Abbasa, pritisak na njega vrši palestinsko zakonodavno vijeće koje se žali na probleme u održavanju javnog reda, nakon izraelskog povlačenja. Također, na međunarodnoj se sceni očekuje da Abbas 'nešto učini' u vezi sa priželjkivanim slabljenjem Hamasa, ali se Abbas nećka – jer kako piše Christian Science Monitor – ne želi da ga se u palestinskim krugovima smatra kolaboracionistom koji je na strani Izraela.

******

List International Herald Tribune piše o pobjedi konzervativnih stranaka na parlamentarnim izborima u Poljskoj. Stranka zakona i pravde, koja je dobila 28 posto glasova, i Građanska platforma, koja je dobila 24 posto, imaju korijene u sindikalnom pokretu Solidarnost. U parlamentu će, nakon što uđu u najavljenu koaliciju, vjerojatno moći računati na glasove oko 60 posto zastupnika – piše američki dnevnik koji istovremeno izlazi u New Yorku i Parizu.

No, kako tvrde poljski analitičari, dvije se stranke razlikuju po tome što se Građanska platforma zalaže za radikalne tržišne reforme britanskog odnosno američkog tipa, dok je Stranka zakona i pravde tradicionalna konzervativna stranka, koja se zalaže za veću državnu intervenciju u ekonomiji, kršćanske vrijednosti i oštru borbu protiv kriminala. Poljski analitičari tvrde da će u koaliciji zbog ovih razlika doći do problema.

Inače, Stranku zakona i pravde vode dva brata blizanca, Jaroslaw i Lech Kaczinsky. Zbog toga što im je stranka osvojila najviše glasova, Jaroslaw bi – kako se čini – mogao pobijediti na izborima za predsjednika države 9. listopada, dok će Lech vjerojatno postati poljski premijer, piše International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG