Linkovi

Sharon: Za izraelske napade odgovoran Yasser Arafat (3/12/01) - 2001-12-03


Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je da je palestinski čelnik Yasser Arafat izravno odgovoran za samoubilačke bombaške napade koje su Palestinci izvršili proteklog vikenda. Zbog toga – prema riječima premijera Sharona – Yasser Arafat snosi svu odgovornost za izraelski odgovor na palestinske napade. U govoru koji su prenosile svjetske televizijske mreže, predsjednik izraelske vlade je optužio palestinskog čelnika da je odlučio koristiti ubojstva kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva.

Izraelske snage ispalile su najmanje 10 projektila na ciljeve u pojasu Gaze, nakon palestinskih samoubilačkih napada u Izraelu, u kojima je ubijeno najmanje 25 ljudi. Kako iz Jeruzalema izvješćuje Meredith Buel, izraelski borbeni helikopteri gadjali su projektilima ciljeve u pojasu Gaze, medju kojima su bili i objekti unutar kompleksa u kojem su uredi palestinskog čelnika Yassera Arafata.

U napadu su uništena i dva Arafatova helikoptera koja su se nalazila na heliodromu pokraj gadjanih zgrada. Projektilima su pogodjene zgrade u kojima su smješteni pripadnici Arafatove elitne predsjedničke garde. Do napada je došlo u vrijeme kada su se Palestinci pripremali za večernji obrok, nakon cjelodnevnog posta koji poštuju tijekom svetog mjeseca Ramazana.

Napadi su izvršeni danas, nakon tri palestinska samoubilačka bombaška napada izvršena u Jeruzalemu i Haifi. U tim je napadima u protekla dva dana poginulo 25 ljudi, a ranjeno više od 200.

Bijela kuća je priopćila da Izrael ima pravo na samoobranu. Paula Wolfson izvješćuje da je ta ocjena uslijedila neposredno nakon što su Izraelci raketirali grad Gazu, u znak odmazde za palestinske samoubilačke bombaške napade.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da predsjednik Bush razumije činjenicu da Izrael ima pravo postupati u samoobrani. Gospodin Fleisher se sastao s izvjestiteljima ubrzo nakon što su izraelske snage raketirale Gazu. On je rekao da je još uvijek rano za službeno reagiranje Bijele kuće na najnovije dogadjaje u Gazi, ali je dodao da su Sjedinjene Države vrlo svjesne kako su samoubilački napadi utjecali na izraelsku vladu.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da predsjednik Bush – unatoč eskaliranju nasilja – neće odustati od nade za postizanjem mira na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG