Linkovi

Izraelski zrakoplovi napadaju treću noć zaredom (14/12/01) - 2001-12-14


Izraelski zrakoplovi napasli su ciljeve u pojasu Gaze treću noć zaredom. Izraelski vojni izvori kažu da su napadi bili usmjereni na ciljeve u Gaza Cityu. Za sada nema izvješća o eventualnim žrtvama. Ranije su izraelske snage ubile šest Palestinaca tijekom izraelskih napada na području Zapadne obale. Vojne operacije izraelskih oružanih snaga, na zapadnoj obali rijeke Jordan i u pojasu Gaze, uslijedile su nakon što je Izrael prekinuo kontakte s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom i proglasio ga nerelevantnim u zaustavljanju terorizma.

Inače, izraelski dužnosnici ističu da cilj vojnih operacija nije Jaser Arafat te naglašavaju da će kontakti s njim ponovno biti upostavljeni ako on poduzme odlučne korake ka zaustavljanju nasilja. U međuvremenu, američki izaslanik Anthony Zinni konsultira se s diplomatima iz Rusije, Europske unije i Ujedinjenih naroda o načinima ublažavanja nasilja. Očekuje se da će danas posjetiti Jordan, a sutra Egipat - kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o najnovijoj situaciji.

Europski čelnici su sa sastanka u Briselu poslali snažnu poruku Izraelu priopćivši kako oni i dalje smatraju Jasera Arafata legitimnim čelnikom Palestinaca. Belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel – čija zemlja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Europske unije – izjavio je da je gospodin Arafat demokratski izabrani predsjednik palestinskih vlasti. Njegovo slabljenje, nastavio je belgijski čelnik, neće pomoći mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG