Linkovi

Lutz Erbring: 'Koalicija CDU-SDP je najizgledniji ishod'


Prema prvim službenim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Kršćansko-demokratska unija je izvojevala vrlo tijesnu pobjedu, osvojivši 35 posto glasova odnosno 225 mjesta u Bundestagu. Socijaldemorkati su osvojili 34 posto glasova, odnosno 222 mjesta u parlamentu.

Ankete u kojima su sudjelovali nasumce izabrani njemački glasači koji su upravo glasali također su pokazivale da su najviše glasova dobili oporbeni kršćanski-demokrati Angele Merkel. No, prema do sada provedenim anketama, kao i prema preliminarnim rezultatima, CDU nije osvojila dovoljno glasova za osnivanje koalicije desnog centra. Kancelar Gerhard Schroeder odbio je priznati poraz te tvrdi da njegovi socijal-demorkati još uvijek mogu sastaviti vladu.

Ovo su bili jedni od najtežih izbora u njemačkoj povijesti. Čini se međutim da se najveća i najbogatija europska nacija kreće prema svojevrsnoj blokadi političke scene, te da tkogod postane na kraju kancelar neće imati jasan mandat za vladanje.

Prve su ankete – u kojima su sudjelovali glasači koji su netom ispunili svoju građansku dužnost – pokazivale da su Kršćanski-demokrati osvojili između 35 i 36 posto glasova, a Socijal-demokrati nešto manje od 34 posto. Ovakav rezultat stranke Angele Merkel je gori od očekivanog, dok je stranka kancelara Schroedera 'prošla' bolje no što se prognoziralo. Na početku kampanje, SDP je zaostajao za CDU-om za oko 20 posto.

Stranka slobodnih demokrata FDP, koja je za CDU najpoželjniji koalicijski partner ostvarila je dobar rezultat, osvojivši više od deset posto glasova. No, kombinirani rezultat CDU-a i FDP-a još uvijek nije dovoljan za formiranje vlade.

Bez obzira na to, Angela Merkel – koja se zalaže za radikalne promjene u poreznom sustavu te u radnom pravu – izjavila je da je njezina stranka stekla pravo da osnuje novu vladu, zbog toga što je osvojila najviše glasova. 'Unija ima jasan mandat, u vrlo teškoj situaciji. Očito je da koalicijska vlada CDU-FDP nema dovoljno glasova u parlamentu, no ja ću se potruditi da osnujem vladu koja će funkcionirati' – rekla je Angela Merkel.

Međutim čelnik Socijal-demokrata i aktualni kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da neće priznati poraz. Štoviše, on je izjavio da izbori predstavljaju poraz oporbe. 'Ne razumijem, a siguran sam da niti javnost ne razumije, kako CDU može biti tako samouvjeren i arogantan. Kako mogu tražiti da im se povjeri mandat kada su ostvarili tako katastrofalan rezultat. Ja osobno smatram da će biti u stanju formirati stabilnu vladu' – izjavio je kancelar Schroeder. On je ponovio da pozivi Angele Merkel na radikalnu reformu nisu ono što Njemačkoj treba, te da će upravo umjerena politika SDP-a riješiti najveći problem zemlje, neuposlenost koja dostiže 11 posto.

Pregovori o formiranju valde već su započeli. Analitičari predviđaju da će vlada biti ili rezultat 'velike koalicije' CDU-a i SDP-a ili će pak Socijal-demokrati osnovati koalicijsku vladu sa Strankom zelenih i Slobodnim demokratima. Međutim, Stranka slobodnih demokrata već je najavila da neće biti dio takve koalicije. Obje najveće njemačke stranke isključile su mogućnost da stupe u koaliciju sa Strankom ljevice, koja je dobila oko osam posto glasova, a koja se sastoji od bivših komunista iz istočnog dijela zemlje i disidenata iz SDP-a.

Lutz Erbring, profesor političkih znanosti na Slobodnom sveučilištu u Berlinu smatra da će 'velika koalicija' voditi u daljnju stagnaciju zemlje. Međutim, 'velika koalicija' je još uvijek najizgledniji rezultat – iako je nitko ne želi - pošto FDP ne želi koalirati sa Socijal-demokratima, smatra ovaj njemački stručnjak.

XS
SM
MD
LG