Linkovi

New York Times o njemačkim izborima: 'Pobjednik će biti vrlo slab kancelar'


Dopisnik New York Timesa iz Berlina navodi riječi tamošnjih analitičara koji smatraju da će pobjednik biti u vrlo slabom položaju, jer je javnost vrlo podijeljena tako da se može vladati jedino stvaranjem koalicije, a to znači pravljenjem kompromisa. 'I sami Kršćanski demokrati Angele Merkel su podijeljeni. Postoji ekonomski liberalno, poduzetničko krilo, ali tu su i tradicionalisti koji žele zadržati skupi i izdašni sustav socijalnih davanja' – piše newyorški dnevnik.

'Iako je vodila vrlo mlaku i beskrvnu kampanju, Angela Merkel je prvi kandidat neke od bitnijih njemačkih stranaka u posljednjih nekoliko desetljeća koji se otvoreno zalaže za liberalizaciju ekonomije' – piše New York Times. Angela Merkel je jedina glasačima rekla da stvari neće ići na bolje, ako se ne uvedu korijenite promjene. 'Njemačka se, na žalost, navikla na pet milijuna neuposlenih, na ogroman proračunski manjak i gospodarski rast od nula posto' – ovim riječima jedan njemački analitičar opisuje najveću opasnost po vizionarske planove Angele Merkel.

******

Dnevnik Washington Post piše o izborima u Egiptu, koji su se održali prije tjedan dana. Naslov teksta je: 'Jesu li Sjedinjene Države spremne za egipatsku demokraciju?' Autorica Geneive Abdo, koja predaje na Sveučilištu Notre Dame u Indiani, smatra da Washington nije bio spreman za 'eksploziju vjerskog fundamentalizma', koju su donijeli ovi prvi izbori s više kandidata, a na kojima su najambiciozniji aktivisti bili članovi ekstremnog Muslimanskog bratstva.

Izbori su omogućili prve javne političke manifestacije od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na kojima se tražila promjena režima. 'Iako je oporba razjedinjena, najjači su islamisti, a ne – kako se Washington nadao – svjetovnjaci i umjerena ljevica' – piše autorica.

Ova američka stručnjakinja za arapski svijet savjetuje Washingtonu da već sada počne dijalog s umjerenim vjerskim krugovima i političkim organizacijama koje su s njima povezane.

XS
SM
MD
LG