Linkovi

Nema turskih pregovora za ulazak u EU bez hrvatskih?


Austrija je zaprijetila da će blokrati početak pregovora s Turskom ne otvore li se pregovori s Hrvatskom, potvrđeno je u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova na redovnoj informativnoj seansi s novinarima. U uzbudljivom natezanju 25 država – članica kako otpočeti pregovore s Turskom a da sve prijestolnice budu zadovoljne, uključujući i Ankaru, francusko – britanski kompromis o tome da Turska prizna Cipar ( dakle, međunarodno priznatu grčku polovicu otoka, članicu Unije) do ulaska u Uniju nema izglede dobiti svih 25 glasova. Ovakvoj opciji usprotivio se Cipar – i on neće biti jedini.

Za sada je većina iza opcije po kojoj Turska treba srediti odnose s Unijinim članicama «što je moguće prije» a Cipar, kao jedina članica zajednice nepriznata od Ankare, želi utvrđen datum. Najveći je problem naravno sadržaj pregovaračkog okvira budući da neke članice sve više i glasnije zagovaraju ideju posebnog, privilegiranog partnerstva umjesto punopravnog članstva. S Turskom u Uniji, bez obzira da će do tog dana proći najmanje deseteljeće i da će se vrata otvoriti tek kada Turska u potpunosti usvoji europske kriterije, standarde i uzuse, ne slažu se Francuska – koja je najavila referendum – Austrija a vjerojatno i Njemačka ukoliko na izborima u nedjelju dođe do promjene i vlast preuzmu demokršćani. Turska je već dala do znanja da će, predomisli li se Unija, odbiti ući u pregovore o bilo kakvom aranžmanu drugačijem – ili manjem – od članstva.

U ovome kontekstu Hrvatska zaista može računati na zeleno svjetlo pregovorima ne samo radi podrške nekih članica kojima je nezamislivo da pregovori s Turskom počnu prije hrvatskih ( iako predsjedavajuća Velika Britanija konstantno ističe da su ova dva pitanje nevezana) nego i činjenice da su zadnjih tjedana konačno učinjeni veći pomaci u suradnji s Haagom. Znajući dosadašnju praksu znakovito je da se o tome ne govori u javnosti te da je glavna tužiteljica u zadnjim istupima «zaboravljala» spomenuti slučaj Gotovina. Više će se znati za desetak dana a što se Haaga tiče svi će elementi na svoja mjesta leći nakon posjete glavne tužiteljice Zagrebu. K tome, britansko Predsjedništvo Unijom otvoriti će pitanje Hrvatske tek kada i ako uspije većim dijelom razriješiti ovo tursko.

XS
SM
MD
LG