Linkovi

Infarkt - jedna od tema godišnje skupštine UN-a?


Svjetska federacija za srce upućuje poziv svjetskim čelnicima da problemu srčanog infarkta posvete pažnju tijekom svog summita u Ujedinjenim Narodima, u drugoj polovini ovog mjeseca. Ova organizacija, sa sjedištem u Ženevi, ističe da je srčani infarkt težak zdravstveni problem, posebice u zemljama u razvoju.

Prema riječima direktorice Svjetske federacije za srce Janet Voute, uobičajilo se da se na infarkt gleda kao na bolest bogatih, međutim, zdravstvene statistike pokazuju potpuno drugačije stanje: od 17 milijuna ljudi, koliko ih godišnje u svijetu podlegne srčanom infarktu, 80 posto je u zemljama srednjeg i nižeg prihoda po stanovniku. Druga pogrešna pretpostavka o infarktu jest da je to bolest starih ljudi, kaže Janet Voute. No, u zemljama srednjih i nižih prihoda srčani infarkt najčešće pogađa ljude u najproduktivnijim godinama. Štoviše, veći broj ljudi starijih od 45 godina umire od infarkta u siromašnim zemljama nego u bogatim. Problem srčanog infarkta i moždanog udara u siromašnim je zemljama pitanje od ključne važnosti za ekonomski razvitak.

Svjetska federacija za srce tvrdi da jednostavne i financijski vrlo racionalne preventivne mjere mogu smanjiti smrtnost i invaliditet od srčanog infarkta i moždanog udara za 50 posto. No, takve mjere se ne provode, jer se vlade u siromašnijim zemljama prvenstveno usredotoče na zarazne bolesti. No, kronične bolesti postaju sve brojnije u zemljama u razvoju kao posljedica sve veće urbanizacije i, s tim povezanog, sve nezdravijeg načina života, tvrde stručnjaci ove zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG