Linkovi

Tai-chi dobar za starije osobe s kroničnim bolestima (12/3/04) - 2004-03-12


Tradicionalna kineska borilačka vještina tai-chi donosi zdravstvene koristi starijim osobama, koje pate od kroničnih bolesti, pokazuje jedno novo ispitivanje.

Tai-chi je borilačka vještina vrlo sporih pokreta, tako sporih da jedva da se može nazvati borilačkom vještinom. Vježbatelji se pomiču iz jednog položaja u drugi puževom brzinom, duboko dišući i pritom se relaksirajući.

Ta višestoljetna vještina u Kini se oduvijek koristila kao način održavanja dobrog zdravlja, koncentracije, pamćenja, ravnoteže, dobre probave i gibljivosti zglobova i mišića. Smatralo se, također, da ublažava depresiju i tjeskobu. No, radi li ona zaista sve to?

Wang Chenchen, iz Kliničkog centra Tufts-New England, u Bostonu, kaže da je nekoliko američkih i kineskih studija pokazalo dobre učinke tai-chija: "Na osnovi tih studija, mi zaključujemo da tai-chi donosi psihološke i fizičke koristi vježbateljima. Kako izgleda, taj je oblik tjelovježbe siguran i koristan za starije osobe s kroničnim bolestima."

Doktorica Wang i njezini kolege pregledali su pedesetak studija, koje su se ponajviše bavile zdravstvenim učinkom tai-chija na starije osobe. Najjači dokaz u korist tai-chija viđen je u poboljšanju osjeta ravnoteže u starijih osoba, čime se smanjuje broj prijeloma, jedan od najčešćih razloga za hospitalizaciju starijih ljudi.

Neke od evaluiranih studija ukazuju da vježbatelji tai-chija postižu bolji rad srca i pluća bez obzira jesu li na početku studije bili zdravi ili su preboljeli srčani infarkt, operaciju by-passa, ili visok krvni tlak.

Istraživanja također pokazuju da tai-chi smanjuje simptome artritisa, kao stresa i tjeskobe. Međutim, i sama doktorica Wang ističe da studije provedene u Kini često nisu potpuno objektivne, te da bi za definitivno dokazivanje korisnosti tai-chija trebalo provesti daljnja ispitivanja.

XS
SM
MD
LG