Linkovi

Smijehom protiv infarkta


Prema Bibliji, 'vedro srce je kao lijek'. Sada, moderna znanost možda daje potvrdu staroj izreci: smijeh, kako izgleda, zaista pomaže u prevenciji srčanog infarkta i moždanog udara.

'Vjerujemo da je smijeh dobar po zdravlje,' kaže Michael Miller, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland, u Baltimoreu, koji je vodio istraživanje. 'Vjerujemo i da to možemo dokazati.'

Sve je više znanstvenih nalaza koji ukazuju da negativne emocije – posebice depresija i stres – mogu biti štetne po zdravlje, čineći ljude sklonijima obolijevanju, većoj boli i općenitoj patnji tijekom bolesti, te sporijem oporavku. Jedna nedavna studija je pokazala da nagli emocionalni šok može izazvati po život opasne simptome srčanih bolesti, koje mnogi liječnici zamijene za srčani infarkt. I sam dr. Miller je ranije vodio jedno istraživanje koje je pokazalo da su osobe s negativnim reakcijama na društvene situacije sklonije srčanim bolestima.

Mnogo je manje istraživanja, međutim, bilo posvećeno suprotnom pitanju: smanjuju li pozitivne emocije rizik i komplikacije bolesti? Ekipa dr. Millera provela je upravo jedan takav pokus.

Hipoteza je bila testirana pokusom s proširenjem krvnih žila, vazodilatacijom. Loša vazodilatacija povećava opasnost od srčanog infarkta i moždanog udara. Zdravi ispitanici oba spola gledali su odlomke iz dva filma: početnu ekstremno nasilnu scenu iz filma "Spašavanje redova Ryana", te jednu smiješnu scenu iz filma "Kingpin".

Pokazalo se da je proširenje krvnih žila bilo drastično različito ovisno o gledanom filmskom ulomku: stresna nasilna scena izazvala je značajno suženje krvnih žila kod tri četvrtine ispitanika, dok je smiješna scena gotovo u svih ispitanika izazvala značajno proširenje krvnih žila i, posljedično, mnogo veći protok krvi.

Prevedeno u brojke, stres je izazvao smanjenje protoka krvi za oko 35 posto, dok je smijeh povećao protok za 22 posto, odnosno jednako kao i 13-30 minuta tjelovježbe.

XS
SM
MD
LG