Linkovi

Iračani očekuju 'veće' povlačenje američkih vojnika sljedeće godine


Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie izrazio je uvjerenje da je realistično očekivati – kako je rekao – znatno smanjenje broj američkih i koalicijskih vojnika u Iraku do kraja sljedeće godine.

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost kazao je u gostovanju na CNN-u da iračka vlada pažljivo preispituje pitanje koalicijske vojne nazočnosti u Iraku. "Premijer Jaafari predložio je da ministarski odbor za nacionalnu sigurnost održi niz sastanaka o prijedlogu da se multinacionalne snage povuku iz nekih pokrajina i nekih gradova, u kojima je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. U tim dijelovima zemlje sigurnost bi mogli održavati iračka vojska i policija," rekao je.

Irački je dužnosnik također izrazio nadu da će to dovesti do – kako je rekao – uspostavljanja odgovarajućih uvjeta u kojima više neće biti potrebna jaka koalicijska vojna nazočnost u Iraku. Prognozirao je da bi početkom sljedeće godine iz Iraka mogle otići tisuće, a do kraja godine i mnogo veći broj koalicijskih vojnika.

Irački je dužnosnik iznio ovu prognozu nakon što je zapovjednik američkih snaga u Iraku, general George Casey izrazio nadu da će biti moguće dio američkih snaga povući iz Iraka do sredine sljedeće godine, ukoliko se demokratski proces nastavi. Kada međunarodne snage odu, zamijenit će ih iračke snage. Irački premijer kazao je da očekuje da će broj iračkih snaga sigurnosti do prosinca dostići 200 tisuća , no dodao je da će samo manji dio njih moći funkcionirati bez pomoći.

"Nadamo se da će do kraja godine vjerojatno više od trećine iračkih snaga sigurnosti biti u stanju funkcionirati samostalno. Očito je da će multinacionalne snage trebati ostati – da tako kažem - u blizini u slučaju da iračkim snagama treba pomoć," rekao je al-Rubaie.

Republikanski senator John Kyl je u gostovanju na CNN-u naznačio da se slaže s argumentima za smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku. "Mislim da nema načina da budemo sigurni je li to doista realistično očekivati, ali tome se svakako možemo nadati. Upravo zato obučavamo Iračane kako bi oni mogli preuzeti vođenje borbi u kojima sada sudjeluju naše snage. Tome se nadamo i to očekujemo," kazao je senator Kyl.

Demokratski senator Joseph Lieberman izrazio je uvjerenje da bi međunarodna zajednica trebala razmišljati o povećanju, a ne smanjivanju broja vojnika u Iraku. "Začudio bih se kada ne bismo do kraja godine povećali broj američkih vojnika , koalicijskih snaga na terenu, jer dolazi održavanje referenduma o novom ustavu, dolaze izbori za iračku skupštinu, nadamo se, u prosincu. Teroristi će oko tih događaja pokušati izazvati kaos," rekao je Lieberman.

Sjedinjene Države u Iraku trenutno imaju 139 tisuća vojnika.

XS
SM
MD
LG