Linkovi

Koliko je inteligentan 'inteligentni dizajn'?


Dnevnik Washington Post piše o nedavnoj izjavi predsjednika Georgea Busha da bi se u školama trebalo predavati ne samo o Darwinovoj teoriji evolucije, već i o alternativnim mišljenjima – poput takozvanog 'inteligentnog dizajna'.

'Inteligentni dizajn' naučava da je život na zemlji previše složen fenomen da bi se mogao objasniti evolucijom - odnosno 'mutacijom ameba' – te treba priznati mogućnost utjecaja neke više sile.

Izjava predsjednika Busha osokolila je pobožne konzervativce - piše Washington Post. Konzervativne vjerske organizacije, čiji članovi često tvore jezgro izborne baze republikanaca, već desetljećima se bore da potisnu teoriju evolucije iz nastavnog plana. Amerika nema centralizirani nastavni plan; o tome što će učenici učiti odlučuju lokalni školski odbori, u kojima veliki utjecaj imaju roditelji te razne društvene organizacije, često i vjerske udruge. I predsjednik Bush je napomenuo da savezna vlada nema namjeru mijenjati stoljećima staru praksu da lokalne vlasti određuju što će se u školama učiti – piše Washington Post.

Liberalne organizacije kritiziraju predsjednika - zbog toga što se upustio u vrlo politiziranu bitku, koja će dovesti do 'još većeg slabljenja nastave iz prirodnih znanosti'. 'Predsjednik Bush zaista dokazuje da možete diplomirati na Harvardu i Yaleu, a da se to kasnije u životu uopće ne primjeti' – izjavio je demokratski kongresmen Barney Frank.

Dnevnik Arkansas City Traveler piše o kritikama koje stižu iz znanstvenih krugova. Nacionalna akademija znanosti upozorila je da 'inteligetni dizajn' uopće nije teorija, koja se može potvrditi ili zanijekati tradicionalnim znanstvenim metodama. 'Riječ je pseudoznanosti, odnosno o pokušaju da se religija ponovno, i to silom, učini dijelom školske nastave, na području prirodnih znanosti' – navodi list iz Arkansasa.

No, list Christian Post slaže se s izjavom predsjednika Busha da je 'smisao obrazovanja – upoznati se s različitim mišljenjima o nekom problemu.'

'Inteligentni dizajn ne spominje Boga izrijekom' – piše Christian Post, iako je svima jasno da pristaše ove naučavanja ne misle na neku drugu natprirodnu silu.

Ovaj list smatra da je moguća i kombinacija dviju škola mišljenja, te navodi izjavu Theodorea McCarricka, katoličkog kardinala Washingtona, koji je rekao da 'Crkva može prihvatiti teoriju evolucije ako se u njezinim okvirima prizna nazočnost Božje ruke.'

XS
SM
MD
LG