Linkovi

Kapitalizam na kršćanski način (11/7/02) - 2002-07-10


U predgrađu grada Concorda, u Sjevernoj Carolini, Baptistička crkva poduzela je nesvakidašnji korak – kupila je jedan čitav shopping mall, dakle čitav konglomerat trgovina, kino dvorana i restorana pod jednim krovom. Ovakvim pomakom ka komercijalnim nekretninama, kongregacija ove crkve pridružila se rastućem trendu među kršćanskim organizacijama, prema kojem se biblijska poruka šalje ne samo s propovjedaonice, već i s polica u trgovinama.

Bez obzira radi li se o ogromnim baptističkim crkvama, evangeličkim zajednicama, udruzi crkava ili čak i vjerski orijentiranim pojedincima, kršćanski kapitalizam pušta korijenje diljem Amerike, od malih gradića pa do velegradova poput Dallasa i Atlante. Takvi su poduhvati okrenuti uglavnom k modernim prezaposlenim kršćanima: zadovoljite sve svoje i duhovne i potrošačke potrebe na jednom mjestu!

Na dubljoj razini, kršćanski trgovački centri, po svemu sudeći, odgovor su na rastuću želju vjernika da stvore samodostatne, - neki kažu, inzularne! -, vjerske zajednice čiji doseg dopire dalje od nedjeljne vjerske službe. Laurie Maffly-Kipp, profesorica teologije na sveučilištu Sjeverne Caroline Chapel Hill, kaže da se to već dogodilo i ranije. Na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće, kaže profesorica Kipp, bogate liberalne crkve pokušale su nadoknaditi ono što su smatrale nedostatkom osjećaja društvenog pripadanja u bezimenom urbanom okruženju. Crkve su se smatrale odgovornom ne samo za spas duša, nego i za dobrobit svoje pastve, tako da su sebe doživljavale kao mjesta gdje se formiraju dobrosusjedske zajednice.

I, zaista, ono što se danas događa, može se opisati kao stvaranje mini-svetišta s okruženjem koje nudi dobro poznate i utješne kršćanske motive i ideale. Tako se nešto vidi u Houstonu, gdje se više crkava, različitih kršćanskih denominacija, udružilo u kupnji i preuređivanju bivše ogromne trgovine Wal-Marta, stvorivši od nje kršćansku potrošačku Meccu.

U Ashevilleu, u Sjevernoj Carolini, propovjednica Ann Hardman dala je i dodatnu dimenziju pojmu crkve kao maloprodajne mreže – pokraj njezine propovjednice, nalazi se trgovina ženskom odjećom, nazvana "Biskupski dizajn", čiji profit pomaže, kako kaže gospođa Hardman, ostvarivanju kršćanske misije njezine kongregacije.

U Los Angelesu, jedna od velikih lokalnih crkvi preuzela je čitav kompleks zgrada koji je ranije koristio Pentagon i pretvorila ga dijelom u mala svetišta, a dijelom u trgovački centar. A, u Asheborou, u Sjevernoj Carolini, u tijeku je izgradnja kršćanskog zabavnog parka u kojemu će biblijske teme poslužiti zabavi djece i odraslih. Uz mini-golf, nazvan "Otvaranje Crvenog mora", tu će biti i go-cart utrka, pod mottom, "Jurnimo za Isusom", čiji prihod će ići u humanitarne svrhe.

XS
SM
MD
LG