Linkovi

U Kansasu imaju više povjerenja u 'inteligentni dizajn' nego u Charlesa Darwina


U svakodnevnom govoru, kada netko ima neku teoriju, to znači da u to nije posve siguran, da nagađa. U znanosti, teorija je racionalno objašnjenje temeljeno na sustavnom promatranja, koje su neovisno potvrdili drugi znanstvenici.

Niti jedna znanstvena teorija nije u Sjedinjenim Državama tako kontroverzna kao Darwinova teorija evolucije. U proteklih nekoliko mjeseci, to je vruća tema u saveznoj državi Kansas, gdje bi tamošnji odbor za obrazovanje mogao izglasati ograničavanje poučavanja evolucije u javnim školama. Kritičari tvrde da se radi o pokušaju konzervativnih članova odbora da u nastavu uvedu vjersku interpretaciju nastanka svijeta.

Odbor za obrazovanje savezne države Kansas trenutno preispituje poučavanje prirodnih znanosti u javnim školama. Evolucija, koja predstavlja tek manji dio nastavnog plana i programa, dominira diskusijama u odboru. Nova konzervativna većina u odboru ne vjeruje da bi Darwinovu teoriju evolucije trebalo poučavati kao jedinu teoriju evolucije. Predsjednik Odbora, veterinar Steve Abrams, ne vjeruje da se život na Zemlji razvio iz jednog zajedničkog praizvora: "Ne vjerujem da svi mi imamo zajedničko podrijetlo, da smo potekli od ameba, pa se razvili u bakterije i kasnije neke puzajuće životinje, pa sve do nas ljudi. Ne vjerujem u to."

Darwinu ne vjeruje ni dr. William Harris, 'kršćanski liječnik' i suosnivač organizacije Intelligent Design Network. Dr. Harris kaže da znanost tek treba dokazati valjanost Darwinove teorije pokazujući, na primjer, kako je od ne-žive materije potekao život.

On smatra da se podrijetlo života može objasniti intervencijom inteligentnog stvoritelja. Kao ilustraciju koristi divovske likove četvorice američkih predsjednika uklesane u stijenu u Mt. Rushmoreu: "Svatko može vidjeti da su ti likovi djelo ljudske ruke. Kada automobilom prolazite uz te likove uklesane u stijenu u Južnoj Dakoti, znate da ih nisu stvorili vjetar i kiša. Ne morate znati ime kipara, niti zašto su isklesani, ali vidite u stijeni – da tako kažem – njegove otiske prstiju."

Profesor biologije na sveučilištu Wichita State u Kansasu David McDonald ne vjeruje u teoriju o inteligentnom dizajnu. Kako kaže, znanost ne dokazuje ništa, već pronalazi objašnjenja za pojave. McDonald kaže da većina dokaza potkrijepljuje teoriju evolucije, osnovanu dijelom na činjenici da živa bića, unatoč mnogim razlikama, dijele i mnoge sličnosti: "Sva živa bića šifriraju informacije u DNA. Imaju slične metaboličke putove, kao i mnoge slične aspekte fiziologije. Evolucija nam pomaže da shvatimo tu kontradikciju između sličnosti i razlika među živim bićima. Teorija evolucije kaže da sva živa bića potječu iz istog izvora. To nije samo prazna ideja, za to postoji mnogo dokaza."

Pedro Irigonegaray, odvjetnik iz Kansasa koji je branio poučavanje evolucije pred odborom za obrazovanje, kaže da bi poučavanje inteligentnog dizajna u javnim školama predstavljalo kršenje američkog Ustava, jer bi dovelo vjeru u učionice. "Inteligentni dizajn nije teorija, pa čak niti hipoteza. To je vjersko uvjerenje. Da ima bilo kakvu znanstvenu valjanost, njime bi se trebali baviti znanstvenici, a ne odbor za obrazovanje, koji je već donio svoju odluku, i koji će učiniti sve što može da bi njihova vjerska uvjerenja dobila mjesto u nastavnom planu i programu" - kaže Pedro Irigonegaray.

Kako izgleda, Odbor za obrazovanje mogao bi umanjiti poučavanje evolucije, iako njegovi članovi kažu da ga ne namjeravaju u potpunosti eliminirati. Odbor bi trebao donijeti konačnu odluku o ovom pitanju u kolovozu.

XS
SM
MD
LG