Linkovi

Na pragu groba - dar života


U bolnici u blizini Washingtona jučer je privedeno kraju dugo čekanje – mlada trudnica Susan Torres rodila je zdravu bebu. Međutim, za razliku od drugih majki, Susan Torres je već tjednima klinički i cerebralno mrtva, sve otkako joj je nedijagnosticirani tumor izazvao krvarenje u mozgu. Melinda Smith objašnjava zašto se obitelj Torres našla u središtu pažnje medija i javnosti i kako je moderna znanost omogućila Susan Torres da, na pragu groba, svojem djetetu podari "dar života".

26-godišnja Susan Torres, djelatnica Nacionalnog instituta za zdravlje i majka dvogodišnjeg sina, izgubila je svijest početkom svibnja, nakon moždanog udara izazvanog agresivnim melanomom koji joj je zahvatio mozak.

S obzirom da je u tom trenutku bila u 15. tjednu trudnoće, njen suprug Jason i liječnici bolnice u Arlingtonu u blizini Washingtona, odlučili su Susan umjetnim putem održati na životu barem do prvog mogućeg trenutka za porod. Njen suprug Jason izjavio je da bi Susan i sama tako željela: "Bez sumnje, siguran sam da bi Susan prošla i kroz pakao samo da bi našem djetetu dala šansu za život."

Iako se rak proširio cijelim tijelom, Susan Torres i njena beba izdržale su sve do početka kolovoza, nakon roka za najraniji mogući porod, koji pada u 24. tjednu trudnoće. Za nedonoščad, svaki tjedan koji beba provede u maternici majke, znači daleko veću šansu za preživljavanje – kaže Siva Subramanian, šef odjela za neonatalnu medicinu u bolnici sveučilišta Georgetown. Prema njegovim riječima, prva kritična faza u dozrijevanju novorođenčeta je razvijanje pluća: "Te bebe imaju nerazvijena pluća i nemaju dovoljno surfaktanta - kombinacije proteina i masnog tkiva - koja obavija alveole i omogućuje plućima da ostanu otvorena."

Bolnica sveučilišta Georgetown preuzima mnoge visokorizične bebe iz područja Washingtona. Deidre Fitzpatrick je tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda svakodnevno posjećivala svojeg sina Liama, koji je rođen kao nedonošče. Liamova težina pri porodu bila je vrlo niska, te nije mogao disati i hraniti se bez pomoći. "On sada izgleda kao pravo novorođenče. Prije je izgledao kao neki mršavi starac, a sada već izgleda kao normalna beba" - kaže Deidre Fitzpatrick.

Bolnica sveučilišta Georgetown jedna je od niza američkih bolnica s najmodernijim inkubatorima i drugom opremom za brigu o bebama koje su rođene kao nedonoščad. Međutim, stopa smrtnosti novorođenčadi u Sjedinjenim Državama nije najniža među razvijenim zemljama – najniže stope imaju zemlje poput Singapura, Japana i Švedske.

"Moramo učiniti još mnogo toga na prevenciji, olakšavanju pristupa zdravstvenoj skrbi za trudnice, uklanjanju postojećih prepreka i osiguravanju najbolje raspoložive njege za majku i dijete" - rekao je Siva Subramanian.

Iako se najnovija dostignuća u zdravstvu danas brzo šire diljem svijeta, nameću se i sve složenija etička pitanja o rađanju i produživanju života. Dr. Subramanian vjeruje da je Jason Torres donio ispravnu odluku o održavanju svoje supruge na životu sve do rođenja njihovog djeteta: "S moralne točke gledišta, ta je odluka bila potpuno ispravna i primjerena."

Obitelj Torres postavila je tijekom trudnoće web sajt za donacije za podmirenje bolničkih troškova. Do prije dva tjedna, prikupljeno je oko 400 tisuća dolara u donacijama sa svih krajeva svijeta. Obitelj je, kako je rečeno, svaki tjedan morala plaćati desetke tisuća dolara kako bi podmirila bolničke troškove koje njihovo zdravstveno osiguranje nije pokrivalo.

XS
SM
MD
LG