Linkovi

Pogled u mozak - infracrvenim okom (28/8/04) - 2004-08-28


Ekipa liječnika iz Los Angelesa koristi infracrvene naprave, - dizajnirane za istraživanja drugih planeta pomoću robotskih sondi, poput onih na Marsu -, za točno lociranje i otklanjanje tumora mozga.

Znanstvenici NASA-e već koriste infracrvenu tehnologiju na satelitima koji kartografiraju Zemljinu površinu, kao i na teleskopima koji pretražuju daleki svemir. Može li infracrvena kamera pomoći neurokirurzima u točnom određivanju granica tumora prema zdravom tkivu? I liječnici i znanstvenici NASA-e nadaju se da bi ona mogla pomoći u otklanjanju tumora bez oštećenja okolnog tkiva.

U operacijskoj sali, neurokirurzima treba mnogo strpljenja pri pomnom traganju za smrtonosnim tumorom mozga. S pomagalima koja su im na raspolaganju, uključujući mikroskope, oni uspijevaju otkloniti onoliko tumora koliko ga mogu zamijetiti. A, kako kažu, ključ uspjeha leži u tome koliko ga vide. Ako ga ne vide, onda ni ne režu. Ponekad, otklanja se i zdravo tkivo zajedno s tkivom raka, a ponekad, neželjeno, zaostanu i neke opasne stanice s ruba tumorske mase.

Ljudskom oku, tumorske stanice izgledaju jednako kao i zdravo tkivo. No, sada se liječnici nadaju vidjeti i ono što vidi tehnologija termalnog imaginga, koja se koristi u svemirskim istraživanjima.

Ekipa kirurga sa Sveučilišta Južne Kalifornije, u Los Angelesu, već koristi infracrvenu kameru tijekom operacija mozga. Infracrvena kamera prikazuje snimke toplinskih osobina objekta ... u ovom slučaju ljudskog mozga. Tumori emitiraju vlastiti osobeni toplinski zapis, zahvaljujući načinu rasta tumorskih stanica, koji je drugačiji od onih zdravih stanica mozga.

Prema dr. Johnu Peteru Gruenu, testiranja infracrvene kamere već su pokazala njezinu uporabnost u lociranju tumora i određivanju njegove točne veličine: "Tijekom jednog zahvata, kada sam uklonio tumor, već za nekoliko sekundi sam, gledajući kroz infracrvenu kameru, točno vidio promjenu snimke - vidio se samo hladniji dio tkiva, dakle onaj bez raka."

Trenutno, liječnici rade s termalnom kamerom koja se drži u ruci, no, u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, u Pasadeni, znanstvenici već rade na minijaturiziranju kamere, kako bi ona stala na mikroskop.

Modificira se i softverski dio procesa stvaranja snimke, do sada prilagođen planetarnim istraživanjima, kako bi uspješno identificirao same rubove tumora. Znanstvenici stvaraju programske alatke koje će pružiti slojevitu struju podataka iz infracrvene kamere, kao i drugih optičkih pomagala, kako bi ekipi kirurga pružila detaljan prikaz tumora i okolnog područja u realnom vremenu, dakle točno u vrijeme dok operiraju.

XS
SM
MD
LG