Linkovi

Među mladima sve više oboljelih od raka (2/3/04) - 2004-03-01


Rak postaje najučestaliji uzrok smrti od prirodnih uzroka među tinejdžerima i adolescentima, no ta se pojava ne istražuje dovoljno – upozoravaju međunarodni znanstvenici. Upućeni također upozoravaju da se stopa smrtnosti od raka, koja je u padu među odraslima i djecom, među mladima uopće ne mijenja.

Profesor Archie Bleyes sa sveučilišta Teksasa komentirao je na trećoj međunarodnoj konferenciji o raku kod adolescenata da su, mladi, kao dobna skupina, "siročad" u borbi protiv raka. Bleyer i drugi onkolozi upozoravaju da su tinejdžeri pali u "procjep u zdravstvu". Iako se kod njih javljaju specifični oblici raka, obično ih se tretira kao djecu ili kao odrasle. Malo se zna o uzrocima ili faktorima rizika za obolijevanje od raka među mladima, no vrlo je mali broj mladih koji sudjeluju u kliničkim istraživanjima uzroka obolijevanja.

U jednoj od najopsežnijih studija raka kod mladih, provedenoj u razdoblju od 21 godine, pokazalo se da je broj mladih Britanaca koji obolijevaju od raka između 1979. i 2000. porastao sa 15,4 na 19,8 na 100.000 mladih. Kod tinejdžera u dobi od 13 do 14 godina, najučestalija je leukemija, za kojom slijede limfom i tumor mozga. No, kod mladih starijih od 15 godina, najučestaliji je limfom. Stručnjaci vjeruju da su za obolijevanje mladih od raka manje odgovorne genetske mutacije, a više faktori rizika, kao što su izloženost virusima u mladoj dobi, sve veća izloženost sunčevoj svjetlosti i pasivno pušenje.

XS
SM
MD
LG