Linkovi

Kemoterapija: da ili ne? (22/2/05) - 2005-02-21


Ukoliko ste to sami iskusili ili znate nekoga tko je prošao kroz kemoterapiju, slijedeća tema bit će vam posebno zanimljiva. Prema jednoj novoj studiji - koju je financirao američki Nacionalni institut za borbu protiv raka – novi genetski test može prognozirati rizik od nastupa raka dojke, pa čak može i identificirati žene kojima će ponajviše koristiti kemoterapija.

Ukoliko bude otkriven pravovremeno, rak dojke može biti uklonjen. Često, nakon kirurškog zahvata slijedi kemoterapija kako bi se spriječio povrat raka. Kemoterapiju često prate po život opasne popratne pojave, ali i one manje opasne, ali jednako neugodne: gubitak kose, mučnina, ranice u ustima, kaže dr. Melody Cobleigh.

"Mnoge su žene prošle kroz kemoterapiju nepotrebno. Doduše, to nije bilo učinjeno namjerno, nego zato što nismo mogli razlikovati one kojima bi takvo liječenje koristilo od onih kojima ne bi," kaže dr. Cobleigh.

Sada postoji genetski test koji prognozira kojim pacijenticama će se rak dojke najvjerojatnije vratiti, čime se bolje određuje i potreba za kemoterapijom.

"Sada možemo pacijenticama reći: vama ne treba kemoterapija, jer imate sjajnu prognozu. Ili, u slučaju žena s velikim rizikom recidiva, možemo reću: definitivno postoji potreba za kemoterapijom koja će vam poboljšati izglede za preživljavanje," kaže dr. Cobleigh.

U Americi, svaka deseta žena će dobiti rak dojke. U slučaju Suzanne Lavorta, dijagnoza je bila postavljena kad su joj bile 42 godine. Tumor je otklonjen kirurški, ali je nakon toga ostala teška odluka o kemoterapiji.

Ona ju je odbila i podvrgla se novom testu: stanica raka iz otklonjenog tumora pregleda se pod molekularnim mikroskopom. U središtu pažnje je 21 specifičnih gena koji određuju hoće li rak recidivirati. Test čak pokazuje hoće li kemoterapija uopće djelovati na stanice raka upravo te pacijentice, kaže onkolog Eric Winer, iz Instituta za rak Dana Farber: "To će postati standardni pristup u nekoliko slijedećih godina."

U slučaju Suzanne LAvorta, test je pokazao da je rizik recidiva toliko malen da joj ne treba kemoterapija. Znanstvenici kažu da bi ovaj jedan jedini test godišnje mogao pomoći tisućama pacijentica da dobiju liječenje točno onakvo kakvo im treba i da izbjegnu kemoterapiju ako im ona ne treba.

XS
SM
MD
LG