Linkovi

NYT: Problematične pripreme za suđenja zatvorenicima u Guantanamu


Pripreme za sudenja prvim pritvorenicima u Guanatanamo Bayu, na Kubi, pred tribunalom americke vojske, nisu brinula samo odvjetnike obrane i skupine za zaštitu ljudskih prava, nego i barem dvojicu vojnih tužitelja, piše "New York Times". Pozivajuci se na email poruke – cije su kopije njujorškom listu dali neki pripadnici vojnih snaga koji su kriticni prema procesu pred vojnim tribunalom – "Times" piše da su dvojica bivših tužitelja svom pretpostavljenom predbacili 'namještanje' sastava tribunala kako bi bila zajamcena okrivljujuca presuda. Jedan od njih se požalio da mu je receno da dokazi koji bi išli na ruku optuženicima ne bi bili dostupni jer bi ih CIA zadržala u tajnosti iz sigurnosnih razloga. Ova je elektronicka prepiska vodena u ožujku prošle godine, a, u meduvremenu, obojica tužitelja su zatražili da ih se iskljuci iz procesa i premjesti na druge vojne dužnosti, što je i ucinjeno.

"Washington Post" se bavi ne likom nego djelom kandidata za suca americkog Vrhovnog suda Johna Robertsa. Kako piše ovaj list, ranih osamdesetih gospodin Roberts je bio na celu konzervativne politicke revolucije na planu gradanskih prava, promicuci nove pravne teorije i pomažuci nastojanja administracije predsjednika Reagana da se smanji pravosudno ispravljanje rasne i seksualne diskriminacije u društvu. U ministarstvu pravosuda, on je bio zadužen za savjetovanje najviših dužnosnika o tada vrlo vrucim pitanjima desegregacije škola, glasackih prava, te vladinih mjera za suzbijanje predrasuda u zapošljavanju i stanovanju.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše da znanstvenici upozoravaju da su u zadnjih 30 godina intenzitetom ojacali uragani i tajfuni, koje se smatra najboljim pokazateljem opasnosti globalnog zatopljavanja. Dapace, jedan od najuglednijih znanstvenika na tom polju tvrdi da su danas te najmocnije oluje na našem planetu gotovo dvostruko jace nego što su bile sredinom sedamdesetih godina. Ucinak globalnog zatopljavanja na te oluje mogao bi biti znatno jaci nego što su kompjutorski modeli ranije sugerirali, upozoravaju znanstvenici isticuci da je rizik za zajednice izložene tim olujama iznimno velik, posebice u slabije razvijenim zemljama.

XS
SM
MD
LG