Linkovi

Rumsfeld odbacio mogućnost zatvaranja vojnog zatvora u Guantanamo Bayu


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da bi Sjedinjene Države radije da su osumnjičenici za terorizam zatočeni u njihovim matičnim bazama nego u Guantanamo Bayu, ali je istodobno umanjio ideju o zatvaranju američkog vojnog zatvora.

O tome se razgovaralo tijekom posjeta ministra Rumsfelda NATO savezu gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane. Naime, sve je više poziva da se vojni zatvor u Guantanamo Bayu zatvori, a među njima je i onaj bivšeg predsjednika Jimmya Cartera. Predsjednik Bush odbacio je takvu mogućnost, a ministar Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države ne žele držati u zatvoru velik broj zatočenika, naročito ne Iračana i Afganistanaca. Prema njegovim riječima, Washington će pričekati dok iračke i afganistanske vlasti ne budu sposobne držati opasne zatvorenike.

Ministar Rumsfeld je odbacio mogućnost zatvaranja vojnog zatvora u Guantanamo Bayu. On je procijenio da su u posljednjih nekoliko godina u zatvoru bile zatočene tisuće zatvorenika i da ih je većina puštena na slobodu. U zatvoru se trenutno nalazi oko 540 osumnjičenika za terorizam.

XS
SM
MD
LG