Linkovi

Izaslanstvo Kongresa obišlo zatvor u bazi Guantanamo


Članovi američkog Kongresa obišli su pritvorni centar u kojemu američke vlasti drže osumnjičene teroriste, u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo, na Kubi. U sklopu jednodnevne misije utvrđivanja činjenica, 16 republikanskih i demokratskih članova Odbora zastupničkog doma za oružane snage danas je pregledalo ćelije, prisustvovalo saslušanjima, te jelo iste obroke kakvi se daju i zatvorenicima. Kako izvješćuje Associated Press, vojna pratnja je kontrolirala nekolicinu novinara koji su bili u pratnji kongresmena.

Zastupnica Ellen Tauscher, demokrat iz Kalifornije, izjavila je da Guantanamo koji je danas vidjela nije onaj isti o kakvom je čula prije par godina, dok je Sheila Jackson, njezina stranačka kolegica iz Teksasa, kazala da se vide znaci poboljšanja.

Govoreći u emisiji televizijske mreže Fox, američki ministar obrane Donald Rumsfeld ponovio je da se prema zatvorenicima u Guantanamu postupa humano. On je dodao da je osoblje baze, za koje je utvrđeno da je zlostavljalo zatvorenike, već kažnjeno.

XS
SM
MD
LG