Linkovi

Amerikanac povezan s londonskim teroristima?


Dnevnik Washington Post piše da policija u Seattleu ispituje jednog preobraćenika na islam koji bi mogao biti povezan s čovjekom koji se sumnjiči za veze s izvršiteljima i planerima bombaških napada u Londonu, sedmog srpnja.

James Ujaama – američki državljanin koji navodno poznaje osumnjičenog Britanca Haruna Rašida Aswata - je odslužio kaznu zatvora zbog toga što je 1999. godine u Oregonu pokušao organizirati logor za obuku islamskih terorista. Kazna mu je bila skraćena jer je obećao da će do 2013. pomagati policiji u istrazi terorističkih djela.

Lokalni list u Seattleu, Seattle Post Intelligencer, piše da tek treba utvrditi je li Aswat isti čovjek koji je krajem devedesetih posjetio Oregon, kao emisar radikalnog londonskog mule Abu Hamze, koji je financirao vojnu obuku islamskih dragovoljaca. Agenti FBI-ja koji istražuju ovaj slučaj smatraju da je taj Rašid Aswat možda već poginuo, vjerojatno u Afganistanu.

U Seattleu će inače sljedeći tjedan biti objavljena presuda u slučaju Ahmeda Ressama – također suradnika Abu Hamze – koji je 1999. u iznajmljenom automobilu punom eksploziva namjeravao izvršiti samoubilački napad na aerodrom u Los Angelesu.

Oštrina kazne protiv Ressama ovisit će i o tome je li on voljan surađivati s vlastima, u sudskom postupku protiv Abu Hamze koji se nalazi u britanskom zatvoru, čekajući na izručenje u Sjedinjene Države – piše dnevnik iz Seattlea.

XS
SM
MD
LG