Linkovi

Korupcijski skandali 'tresu' Chicago i San Diego


Dnevnik Washington Post piše o istrazi korupcijskih skandala u gradskoj upravi Chicaga, trećeg po veličini američkog grada. Skandali se svode na to da je gradska vlast, navodno, lukrativne poslovne ugovore sklapala isključivo s političkim donatorima, te da su se mnogi poslovi u gradskoj upravi mogli dobiti jedino preko debele političke veze.

Otkriveno je da su neke firme koje su poslovale s gradom – u skladu sa zakonima o obaveznoj zastupljenosti rasnih manjina u managementu – izmislile 'direktore crnce' odnosno 'direktore latinoameričkog podrijetla'.

Mnoge od ovih istraga su u tijeku, a Washington Post se pita 'steže li se politička omča oko vrata gradonačelnika Richarda Daleya?' U Chicagu se dosta nagađa hoće li se demokrat Daley 2007. godine natjecati za šesti gradonačelnički mandat, koji traje dvije godine.

Republikanska stranka – koja u Chicagu inače nema šanse za pobjedu – ponudila je 10 tisuća dolara svakome tko istražiteljima da informacije o nekom novom korupcijskom skandalu. '10 tisuća je premalo' – komentira uvodnik lokalnog Chicago Tribunea – 'tužibabi bi trebalo ponuditi milijun dolara i kuću u pregrađu.'

Dnevnik San Francisco Chronicle piše o problemima koji muče gradsku upravu San Diega, grada u južnoj Kaliforniji koji je dugo važio za uzor solidne uprave.

Danas je San Diego na rubu bankrota. Gradska je vlast prije nekoliko godina svojim uposlenicima povećala mirovinske beneficije i našla se u dugovima od milijarde i 370 milijuna dolara.

Prekjučer je održan prvi krug izbora za gradonačelnika, u kojem se natjecalo 11 kandidata. U studenom se, u drugom krugu, sučeljavaju bivši šef policije, republikanac, i članica gradske skupštine, demokratkinja, koja je inače vlasnica trgovine opreme za surfing, jahanje na valovima.

Prošli je gradonačelnik dao ostavku zbog skandala oko mirovinskog fonda. Njegova zamjena, član gradske skupštine, dao je potom ostavku nakon manje od 72 sata na dužnosti gradonačelnika. Protiv njega je naime podignuta optužnica za primanje mita. Nesuđeni gradonačelnik San Diega je mito navodno primio od jednog vlasnika striptease lokala, koji je želio da se ukine zabrana dodirivanja plesačica – piše San Francisco Chronicle.

XS
SM
MD
LG