Linkovi

Corpora: 'Organizirani kriminal i korupciju teško je opisati jednom definicijom' (3/3/03) - 2003-03-03


Profesor Christopher Corpora iz Centra za proučavanje transnacionalnog kriminala i korupcije pri američkom sveučilištu u Washingtonu boravi ovih dana u Hrvatskoj i priprema istraživanje o problemima organiziranog kriminala i korupcije u regiji.

Profesor Corpora u formi upitnika želi od hrvatskih kreatora javnog mnjenja, pripadnika policije i gospodarstvenika pokušati dokučiti temeljne značajke problema za buduće znanstvene teoretske korake. “Kroz ove razgovore u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini želim pokazati razliku između onoga na koji način međunarodna zajednica analizira problem organiziranog kriminala i korupcije u regiji i što o tome misle ljudi na terenu u dvije države”.

"Organizirani kriminal i korupciju teško je opisati jednom definicijom", rekao je za Glas Amerike profesor Corpora. Ističe da jedno s drugim imaju uske veze s time da organizirani kriminal funkcionira na mnogo višim razinama i s većim profitima. “Nazočnost organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj vidim kroz tri stvari. Prije svega postoji medijski prikaz kako funkcionira organizirani kriminal i korupcija, primjerice sukobi unutar klanova. U drugom segmentu vidi se pomiješanost i umreženost legalnih i ilegalnih poslova tako da je elemente organiziranog kriminala teže pronaći. I treća stvar je trend pomanjkanja povjerenja između institucija vlasti s jedne strane te zajednice i pojedinca s druge", kaže ovaj profesor iz Washingtona.

Profesor Corpora iz Centra za proučavanje transnacionalnog kriminala i korupcije pri Američkom sveučilištu u Washingtonu aktivnu ulogu lokalne zajednice vidi kao jedan od temeljnih koraka u promjeni mentaliteta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. “Mislim da je potrebno u okviru društva odlučiti što je dio problema i razviti važnost određene tematike u najboljem pravcu. Primjerice svatko bi se od nas mogao zapitati odakle stižu u prodaju cigarete na ulicu te istraživati problem. Isto tako važna je borba na najnižoj razini protiv korumpiranosti javnih djelatnika. Posebno je bitno približavanje policije građanima. Značajno je da civilno društvo i Vlada izgrađuju povjerenje što je jamac uspjeha, a u svemu tome lokalno stanovništvo ima ključnu ulogu u poznavanju problema te pokušaja zaustavljanja korupcije i organiziranog kriminala" - kaže profesor Corpora.

XS
SM
MD
LG