Linkovi

Bush: "Sjedinjene Države stoje uz Britaniju u ovim vremenima kušnje"


Predsjednik Bush je izrazio solidarnost s Britanijom nakon posljednjeg vala terorističkih napada na londonski sustav javnog prijevoza. Govoreći danas u Atlanti, u saveznoj državi Georgiji, američki je predsjednik izjavio da – citiramo – "Sjedinjene Države stoje uz Britaniju u ovim vremenima kušnje". George Bush je rekao da Britanija, kao i Sjedinjene Države neće biti zastrašene od strane razbojnika i ubojica, te da rat protiv terorizma uključuje neprijatelja koji vjeruje u ideologiju mržnje. Američki je predsjednik također rekao da će današnja nastojanja usmjerena protiv terorizma biti kamen temeljac mira za buduće generacije.

Mjere sigurnosti su pojačane na transportnim sustavima u Sjedinjenim Državama nakon jučerašnjih eksplozija u Londonu. Pojačana policijska nazočnost primjećuje se danas u sustavima javnog prijevoza u Bostonu, New Yorku i Washingtonu. Newyorška policija nasumično pregledava torbe koje se unose u podzemnu željeznicu. Osobama koje ne dopuste pregled torbe, ne dopušta se ulaz u postaju.

Policija također pretražuje torbe u autobusima i prigradskim vlakovima. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg nazvao je ove mjere malo ometajućim, ali je dodao da su nužne. Šef policije je izjavio da policija neće vršiti preglede prema etničkoj pripadnosti osoba. Razne udruge za građanska prava izražavaju zabrinutost da bi takva praksa mogla dovesti do tzv. "rasnog profiliranja" i kršenja prava pojedinaca.

XS
SM
MD
LG