Linkovi

Predsjednik Bush nominirao Johna Robertsa za suca Vrhovnog suda


Predsjednik George Bush nominirao je za novog suca Vrhovnog suda Johna Robertsa, suca saveznog žalbenog suda u Washingtonu.

John Roberts, kojeg smatraju zastupnikom konzervativnih ideja na sudbenoj sceni Sjedinjenih Država, naslijedit će sutkinju Sandru Day O'Connor, koja je prije nekoliko tjedana najavila odlazak u mirovinu.

Predsjednik George Bush je o svom izboru obavijestio naciju putem televizije, u obraćanju koje su prenosile sve glavne nacionalne mreže. Predsjednik je rekao da je Roberts u profesionalnom smislu iznimno kvalificiran za dužnost suca Vrhovnog suda, te da se radi o osobi snažnog integriteta.

John Roberts je postao sudac saveznog žalbenog suda u Washingtonu prije dvije godine. Kao odvjetnik, a potom i jedan od pravnih savjetnika bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, 50-godišnji John Roberts je u više od 30 slučajeva predstavljao svoje stranke pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. Za vrijeme mandata predsjednika Georgea Busha starijeg, John Roberts je radio u Ministarstvu pravosuđa. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Predsjednikovu nominaciju suca Vrhovnog suda treba odobriti Senat Sjedinjenih Država.

Ovo je prva prilika predsjednika Busha da nominira suca Vrhovnog suda. Očekuje se da će postupak potvrde nominacije pratiti žustra politička debata o pravcu kojim će se sljedećih godina i desetljeća kretati Vrhovni sud.

Reakcije na nominaciju Johna Robertsa za suca Vrhovnog suda pomiješane su – ima i pozitivnih ali i kritičnih. Čelnik republikanske većine u Senatu Sjedinjenih Država Bill Frist izjavio je da je John Roberts izvanredan kandidat za Vrhovni sud, te da 'njegova kandidatura Ameriku istinski može učiniti ponosnom'. Senator Frist je rekao da John Roberts utjelovljuje upravo one kvalitete koje građani očekuju od suca najvišeg suda u zemlji.

Demokratski senator Charles Schumer izjavio je da su pravne kvalifikacije Johna Robertsa neupitne, ali – upozorio je – javnost malo zna o njegovim osobnim pogledijma na niz pravnih pitanja. Senator Schumer je prije dvije godine – kada je Roberts bio nominiran za položaj u saveznom apelacionom sudu u Washingtonu – glasao protiv njega, jer je tvrdio da kandidat nije odgovorio na neka od njegovih pitanja.

Demokratski senator John Kerry objavio je na svom web sajtu da neće podržati kandidaturu niti jednog kandidata koji želi ukinuti pravo žene da izabere pobačaj. Organizacije koje brane pravo na pobačaj – u Americi uvedeno 1973. godine, odlukom Vrhovnog suda – tvrde da se John Roberts u prošlosti zalagao za pobijanje ove odluke sudskim putem.

XS
SM
MD
LG