Linkovi

Johna Robertsa hvale konzervativni ali i liberalni kolege


Američki tisak piše o Johnu Robertsu, sucu saveznog prizivnog suda kojeg je predsjednik Bush sinoć nominirao za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu.

Dnevnik Los Angeles Times opisuje ga kao 'simpatičnog pravnika' koji uživa poštovanje svojih kolega, bez obzira na političku orijentaciju. Oko 140 njegovih kolega iz Odvjetničke komore grada Washingtona – mnogi od njih bivši dužnosnici u vladi predsjednika Clintona – podržali su u pismu Senatu konzervativca Robertsa, kada je bio kandidiran za mjesto na saveznom žalbenom sudu – piše kalifornijski dnevnik.

Nominaciji Johna Robertsa – dodaje se u članku – ide u prilog i činjenica što je na žalbenom sudu proveo razmjerno malo vremena, tek dvije godine, tako da i nije imao prilike donositi neke kontroverznije odluke. No, autor članka prognozira da će zastupnici prava na pobačaj kritizirat će njegov stav u vezi s ovim pitanjem. Naime, Roberts je tijekom osamdesetih napisao u jednom sudskom podnesku – dok je bio vladin pravni savjetnik – da je presuda Vrhovnog suda iz sedamdesetih godina, koja dopušta pobačaj 'bila pogrešna odluka, te da je treba sudskim putem pobiti'.

Međutim, dnevnik Minneapolis Star Tribune piše da je John Roberts sposoban razgraničiti osobne stavove od načela poštivanja zakona, bez obzira da li se slaže s nekom od sudskih odluka odnosno zakonskih odredbi ili ne. Tijekom senatskog svjedočenja, Roberts je za presudu u vezi legalizacije pobačaja rekao: 'riječ je o važećoj presudi; moji osobni osjećaji ne mogu me zaustaviti u njezinom potpunom i vjernom provođenju.'

Kao odvjetnik u privatnoj praksi, John Roberts je – piše dnevnik iz Minnesote – pokazao da može vrlo profesionalno zastupati stranke različitih orijentacija i političkih uvjerenja. U stotinama parnica, zastupao je i ekologe ali i industriju, i protivnike rasnih kvota pri upisu na sveučilište, kao i one koji su od njih imali koristi..

Kao zastupnik konzervativne sudačke filozofije, John Roberts smatra da se ne treba za svaki novi društveni problem donositi psoebni savezni zakon, već da se pravno rješavanje niza problema treba ostaviti saveznim državama, jer u svakoj od njih vladaju drugi društveni uvjeti – piše Minneapolis Star Tribune.

XS
SM
MD
LG