Linkovi

Sukobljeni interesi oko izbora novog suca Vrhovnog suda


Predsjednik Bush bi, kako se očekuje, do kraja ovog mjeseca trebao nominirati nasljednika sutkinje Vrhovnog suda Sandre Day O'Connor, koja odlazi u mirovinu. No, bitka oko prvog upražnjenog mjesta na Vrhovnom sudu u zadnjih 11 godina već se uvelike rasplamsala.

Raznorazne građanske organizacije, koje lobiraju za svoje interese, na obje strane političkog spektra, već se godinama mobiliziraju za borbu oko upražnjenog mjesta na Vrhovnom sudu. Konzervativne organizacije, pogotovo konzervativni kršćanski aktivisti, pozivaju predsjednika da za sljedećeg suca nominira konzervativca koji dijeli njihovo protivljenje pobačaju i istospolnim brakovima.

Svećenik Ted Haggard čelnik je Nacionalne udruge evangelika. "Važno je očuvati neovisnost pravosuđa, ali se pravosuđe politiziralo. Ovo nam je prilika da ispravimo brod koji se nakrenuo," kaže Haggard.

Tom Matzie iz liberalne organizacije MoveOn.Org upozorava da će se njegova organizacija boriti protiv bilo kojeg previše konzervativnog predsjednikovog kandidata za novog suca Vrhovnog suda. "Ukoliko predsjednik pokuša umjerenu sutkinju O'Connor zamijeniti nekim ekstremistom, doći će do najžešće bitke oko Vrhovnog suda u američkoj povijesti," ističe Matzie.

Predsjednikovog kandidata trebat će potvrditi Senat. Senatori iz obje stranke pozivaju lobističke organizacije da stišaju svoju retoriku. Takvo upozorenje čulo se i od predsjednika senatskog Odbora za pravosuđe Arlena Spectera. "Mislim da bi trebao naglasiti da lobističke i posebne interesne građanske organizacije uveliko preuveličavaju svoj utjecaj, te da je ono što rade kontraproduktivno i često uvredljivo," izjavio je senator Specter.

Jonathan Thurley je dugogodišnji poznavatelj Vrhovnog suda i profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta George Washington. "Demokrati vide Vrhovni sud kao posljednju kontrolu vlasti. Rijetko se događa da i Kongres i Bijelu kuću kontrolira ista stranka. Amerikanci obično više vole da vlast dijele obje stranke, od kojih svaka kontrolira drugu granu vlasti," kazao je Thurley.

Profesor povijesti sa Sveučilišta American Allan Lichtman kaže da bi promjena filozofije Vrhovnog suda imala brojne implikacije u raznim pitanjima. "Na kocki su pitanja vezana uz razdvajanje države i crkve, interpretiranje zakona o zaštiti okoliša, interpretiranje zakona o neškodljivosti proizvoda. Sva su ta pitanja na kocki kada se biraju suci Vrhovnog suda, čija je funkcija doživotna," ocjenjuje profesor Lichtman.

Ovisno o svojim stavovima, lobističke i građanske interesne organizacije pokušat će mobilizirati najširu podršku javnosti za ili protiv predsjednikovog kandidata. No, neki analitičari upozoravaju da washingtonske interesne organizacije često govore u ime velikih segmenata društva.

Tako misli i Thomas Keck, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Syracuse u New Yorku. "Očigledno je da u američkom narodu u cjelini postoje oštre političke podjele. Međutim, politički stručnjaci koji se bave ovim pitanjem kažu da su političke elite u Washingtonu znatno podijeljenije od američke javnosti," kaže Keck.

Republikanci u Senatu nadaju se da će imenovanje nasljednika sutkinje Sandre Day O'Connor biti potvrđen do početka sljedećeg saziva Vrhovnog suda u listopadu.

XS
SM
MD
LG