Linkovi

Stranački angažman - prepreka na putu u Vrhovni sud?


Dnevnik Washington Post piše o jednoj epizodi iz profesionalne prošlosti suca Johna Robertsa, kandidata za Vrhovni sud Sjedinjenih Država, koja bi mogla u pitanje dovesti njegovu sudačku objektivnost.

Predsjednik Bush je Robertsa nominirao prije nekoliko dana, a izbor sada mora potvrditi Senat Sjedinjenih Država.

Demokratima u Senatu možda se neće dopasti činjenica da je John Roberts u studenom 2000. bio jedan od pravnih savjetnika guvernera Floride, Jeba Busha, predsjednikova brata. Bilo je to u jeku krize oko prebrojavanja glasačkih listića, neposredno nakon vrlo kontroverzne završnice glasovanja na Floridi.

John Roberts je tada bio odvjetnik i radio je u privatnom sektoru.

Podsjetimo, George Bush je na Floridi osvojio tek 537 glasova više od svog demokratskog protivnika, a kontrolu prebrojavanja glasova prekinuo je Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Republikanci ističu da je John Roberts bio tek jedan od desetaka pravnika koji su savjetovali guvernera Floride i da je s guvernerom Jebom Bushom ionako proveo tek oko pola sata. Tadašnja savjetnička funkcija Johna Robertsa ne dovodi u pitanje njegove profesionalne kvalitete – tvrde republikanci..

No, neki demokrati smatraju da ova epizoda ukazuje na stranački aktivizam Johna Robertsa, što je nespojivo sa sudačkim zvanjem. 'Senat bi ga trebao odbiti samo na temelju ovog događaja' – smatra demokratski kongresmen Robert Wexler.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o televizijskoj seriji o ratu u Iraku, koju snima jedna američka mreža kablovske televizije. Seriju 'Over There' snima režiser i producent Steven Bochco, autor hit-serija 'Newyorški plavci' i 'Hill Street Blues'.

Glavni junaci su obični vojnici koji se u Iraku nose s nizom ne-tradicionalnih vojničkih problema: bombašima-samoubojicama, obnovom infrastrukture, 'odnosima s javnošću' – i 'pasjom vrućinom'.

'Serija ne nudi odgovore, već postavlja provokativna pitanja. Ako pokušate odgovoriti na pitanja, ubrzo se nađete u domeni politike, a onda vas neće gledati barem polovica publike, jer se s vama ne slaže' – ovako je svoju autorsku filozofiju za dnevnik iz Bostona objasnio autor serije.

Serija 'Over There' snima se za kablovsku televiziju, tako da se priča može ispričati na 'smjeliji način' – s više osjećaja za stvarnost i autentičnost, od jezika kojim se služe vojnici, pa do prikaza nasilja. Ovo je prva televizijska serija s ratnom tematikom koja se u Sjedinjenim Državama snima u posljednjih 14 godina – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG