Linkovi

Vruća politička tema: 'Curenje' informacija o tajnoj agentici CIA-e


Jedan od najbližih savjetnika predsjednika Busha Karl Rove ovih je dana glavni akter u najnovijoj politickoj kontroverzi koja je izbila oko otkrivanja identiteta jedne tajne agentice CIA-e medijima.

U središtu najnovije kontroverze je tvrdnja predsjednika Busha iz njegovog govora o stanju nacije 2003. da tadašnji iracki celnik Saddam Hussein radi na razvoju nuklearnog oružja. "Britanska vlada doznala je da je Saddam nedavno pokušao u Africi nabaviti znatne kolicine urana" - rekao je tom prilikom americki predsjednik.

Bijela kuca kasnije se distancirala od te tvrdnje, nakon što je otkriveno da se ona temeljila na krivotvorenim dokumentima. U srpnju 2003. bivši veleposlanik Joseph Wilson napisao je u "New York Timesu" da ga je godinu dana ranije CIA poslala u Niger da bi istražio vezu izmedu urana i Iraka, ali da nije pronašao nikakve dokaze da je do takve kupoprodaje došlo. Takoder je optužio administraciju da je preuvelicavala prijetnju od Iraka.

Nekoliko dana kasnije, kolumnist Robert Novak napisao je da mu je neimenovani dužnosnik administracije kazao da je ideja o misiji veleposlanika Wilsona u Africi potekla od Wilsonove supruge, agentice CIA-e Valerie Plame.

Pod odredenim okolnostima, otkrivanje identiteta tajnog agenta CIA-e može biti kazneno djelo, pa je stoga o ovom slucaju u prosincu 2003. pokrenuta istraga.

Odvjetnik predsjednikovog savjetnika Karla Rovea nedavno je potvrdio da je njegov klijent imao izvjesnu ulogu u ovom slucaju. Prema rijecima odvjetnika, Rove je razgovarao o agentici CIA-e s novinarom tjednika "Time", ali pri tome nije spomenuo njeno ime.

Bivši veleposlanik Wilson poziva predsjednika da održi svoje obecanje da ce otpustiti bilo koga za koga se utvrdi da je otkrio identitet Valerie Plame medijima: "Bez obzira na to je li prekršen zakon, ocito je da su prekršeni eticki standardi kojih bi se trebali pridržavati naši visoki dužnosnici. Upravo stoga tražim ne da Rove podnese ostavku, vec da predsjednik održi svoje obecanje i otpusti one odgovorne za curenje informacija."

Oporbeni demokrati iskoristili su kontroverzu oko Karla Rovea da bi zatražili njegovo smjenjivanje ili, barem, neke blaže mjere. Pozivima se pridružio i senator John Kerry. "Kredibilitet Bijele kuce je na kocki. Uvjeren sam da bi Karl Rove trebao biti smijenjen" - izjavio je prošlogodišnji predsjednicki kandidat Demokratske stranke.

Bijela kuca je priopcila da predsjednik i dalje ima povjerenja u Rovea, koji mu je jedan od najbližih politickih savjetnika još od vremena kada je bio guverner Teksasa. Predsjednik Bush je kazao da nece komentirati ovaj slucaj dok istraga ne bude dovršena. "Uputio sam svoje osoblje da u potpunosti suraduje u ovoj istrazi. Necu unaprijed donositi zakljucke o istrazi na temelju onoga što pišu mediji" - rekao je predsjednik.

Republikanci u Kongresu ustali su u obranu Karla Rovea, te optužuju demokrate da su ovu istragu pretvorili u politicko pitanje da bi kritizirali predsjednika. Tako misli i republikanski kongresmen Jeb Hensarling. "Demokrati bi trebali prestati provoditi vlastito sudenje kroz naslove novina i trebali bi prestati sa svojim neprestanim napadima na predsjednika Busha" - rekao je ovaj kongresmen.

Glavno pravno pitanje još je uvijek – je li Karl Rove ili neki drugi dužnosnik administracije namjerno otkrio identitet Valerie Plame ili njen status tajne agentice CIA-e medijima u razgovorima s novinarima. O tome ce se, kako se cini, raspravljati još danima.

XS
SM
MD
LG