Linkovi

Demokrati traže da Karl Rove svjedoči pred Kongresom ili podnese ostavku


Demokrati u Kongresu pozivaju predsjednika Busha da otpusti jednog od svojih najbliskijih politickih savjetnika Karla Rovea u vezi s istragom o nezakonitom otkrivanju imena jedne tajne agentice CIA-e medijima. Nakon što su u pocetku branili predsjednikovog savjetnika, dužnosnici Bijele kuce sada odbijaju komentirati ovaj slucaj, naglašavajuci da je istraga u toku. Predsjednik Bush je izjavio da nece "unaprijed prosudivati" svog glavnog savjetnika i da nece komentirati istragu koja je u tijeku glede ovog pitanja.

Nekoliko oporbenih demokrata poziva Karla Rovea da svjedoci pred Kongresom ili da podnese ostavku. Roveov odvjetnik priznao je da je njegov klijent prije dvije godine povjerljivo razgovarao s jednim novinarom o agentici CIA-e Valerie Plame, ali tvrdi da Rove pri tome nije spomenuo njeno ime. Namjerno otkrivanje identiteta tajnog agenta CIA-e je prema saveznom zakonu kazneno djelo. U meduvremenu, posebni tužitelj pokušava utvrditi tko je iz Bijele kuce otkrio ime Valerie Plame medijima. Suprug gospode Plame je bivši veleposlanik Joseph Wilson, koji je, prije rata u Iraku, javno opovrgavao predsjednikovu tvrdnju da je Irak pokušavao kupiti uran u Africi. Wilson tvrdi da je ime njegove supruge dotureno medijima kao osveta za njegove kritike na racun Bijele kuce. Demokrati sada pojacavaju pritisak na Bijelu kucu, podsjecajuci predsjednika Busha na njegovo obecanje da ce smijeniti onoga tko je medijima otkrio ime Valerie Plame.

Evo što je o tome rekao demokratski kongresmen Robert Menendez. "Bijela kuca ne bi trebala pomagati svojim dužnosnicima koji su medijima otkrili ime tajne agentice CIA-e, koja radi za ovu zemlju i brani je od opasnosti. Zato je došao trenutak da Karl Rove podnese ostavku".

Senator John Kerry i senatorica Hillary Clinton takoder su pozvali predsjednika da smijeni svojeg savjetnika. Glasnogovornik Bijele kuce izjavio je da predsjednik ima povjerenje u Karla Rovea, koji ga je savjetovao još dok je bio guverner Teksasa. "Predsjednik je rekao da nitko ne želi više od njega da se ovaj slucaj rasvijetli. Želimo da se istraga uspješno dovrši. Tome cu najviše pomoci ako taj slucaj ne budem diskutirao pred mikrofonom".

Roveov odvjetnik zanijekao je da je njegov klijent ikada ucinio bilo što krivo, jer nikada nije u razgovoru s novinarom spomenuo ime Valerie Plame. I sam Karl Rove je nedavno na televiziji rekao da nije ucinio ništa nedozvoljeno. "Nisam znao njeno ime i nisam nikome dao njeno ime".

Savezni sud poslao je prošli tjedan novinarku Judith Miller u zatvor zbog njenog odbijanja da otkrije ime povjerljivog izvora u slucaju Valerie Plame. Njen kolega iz tjednika Time Matthew Cooper i sam je jedva izbjegao zatvor, pristavši u zadnji cas na svjedocenje u istrazi.

XS
SM
MD
LG