Linkovi

Bush gubi povjerenje američke javnosti


Christian Science Monitor piše da je nagriženo povjerenje Amerikanaca u predsjednika Busha. U nedavnoj anketi koju su proveli dnevnik Wall Street Journal i televizijska mreža NBC po prvi put manje od polovine Amerikanaca, njih 41 posto, daje Bushu visoku ocjenu po pitanju poštenja i otvorenosti. Istodobno, 45 posto ispitanika daje mu lošu ocjenu. Tome nije pridonio samo slučaj s Bushovim savjetnikom Karlom Roveom, koji je spominje u slučaju otkrivanja identiteta tajne agentice CIA-e. Kako kaže jedan anketar riječ je o osjećaju da ništa ne ide kako bi trebalo.

U tekstu Christan Science Monitora postavlja se pitanje može li se situacija promijeniti na bolje za predsjednika Busha. Stručnjaci kažu da je teško predvidjeti, ali da ima nekoliko relevantnih čimbenika: hoće li protiv Karla Rovea ili nekoga u američkoj administraciji biti podignuta optužnica, zatim, kako će se razvijati rat u Iraku, hoće li predsjednik Bush uspjeti u provođenju svojih zakonskih inicijativa kroz Kongres te, naposljetku, može li se izbjeći bitka demokratima oko potvrde novog kandidata za suca Vrhovnog suda.

Washington Post javlja da su agenti FBI-a iz Odjela za protuterorističke djelatnosti pratili web stranice na kojima se pozivalo na prosvjede protiv političkih konvencija republikanske i demokratske stranke u New Yorku i Bostonu prošle godine. Američka Unija za građanske slobode zaključuje da je to dokaz da je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine Bushova administracija reagirala zamagljivanjem razlike između terorizma i političkih protesta. Dužnosnici FBI-a stali su u obranu angažmana agenata iz Odjela za protuterorističke djelatnosti zato što su oni bili odgovorni za sigurnost stranačkih konvencija u New Yorku i Bostonu.

XS
SM
MD
LG