Linkovi

Vožnja i telefoniranje - opasna kombinacija!


Vozači zaokupljeni razgovorom na mobitelu u četiri su puta većoj opasnosti od ozbiljne prometne nesreće od vozača slobodnih ruku – pokazalo je najnovije istraživanje provedeno u Australiji.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Sydneya također je pokazalo da mobiteli sa slušalicama, koje oslobađaju ruke, nisu u vožnji nimalo sigurniji od mobitela bez slušalica.

Znanstvenici su analizirali podatke o 465 vozača koji su posjedovali ili koristili mobitele, te koji su zbog ozljeda u prometnoj nesreći završili u bolnici. U okviru studije, znanstvenici su razgovarali s vozačima i koristili podatke mobilnih operatora da bi utvrdili jesu li neposredno prije nesreće, te u vožnji u isto vrijeme tri i sedam dana prije nesreće, razgovarali na mobitel. Time su uspjeli usporediti opasnost od nesreće za iste vozače u isto doba dana, pri čemu je jedina razlika bila u korištenju mobitela.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u online izdanju časopisa British Medical Journal, pokazali su da korištenje deset minuta prije nesreće učetverostručuje opasnost od nesreće. Četverostruko povećanje opasnosti od sudara zbog korištenja mobitela ostajalo je isto bez obzira na dob i spol vozača.

XS
SM
MD
LG