Linkovi

Javne telefonske govornice odlaze u zaborav (29/1/04) - 2004-01-29


Supermenu bi danas u Americi bilo teško obavljati svoju plemenitu misiju na isti način kao što je to činio ranije. Zašto? Zato što bi se prilično namučio tražeći telefonsku govornicu u kojoj bi se pretvorio iz Clarka Kenta u Supermena.

Naime, na čitavom području Sjedinjenih Država ostalo je još samo milijun i 300 tisuća javnih telefonskih govornica - samo polovica od broja koji je postojao prije još samo pet godina. Telefonske kompanije, inače, svakoga dana demontiraju nekoliko tisuća govornica.

Ne tako davno, telefonska govornica bila je u očima Amerikanaca praktički simbol sigurnosti njihovog života; postoji li uopće ijedan holivudski film koji ne sadrži neku scenu s telefonskom govornicom?

Danas, međutim, kako kaže kulturolog Robert Thompson, sa Sveučilišta Syracuse, biti uhvaćen u korištenju telefona u javnoj govornici jednako je drastičnom padu društvenog ugleda. Prolaznici pogledavaju korisnika govornice i više-manje si misle da ili nije platio račun za mobitel, ili mu je kreditni rejting tako loš da mu nitko neće izdati mobitel, ili, pak, da je kulturološki neandertalac.

XS
SM
MD
LG