Linkovi

Mobitel s kamerom - nasrtaj na privatnost? (29/12/03) - 2003-12-28


Protekle su godine proizvođači mobitela na tržište plasirali svojevrsni novitet - mobilne telefone opskrbljene s malenim digitalnim kamerama. Od tada je više od 80 milijuna takvih mobitela prodano diljem svijeta. Međutim, pojavom tih naprava na tržištu potaknuta su pitanja o očuvanju privatnosti u digitalno doba.

Kritičari novih naprava nabrajaju razloge za zabrinutost. Prvo, kamere na mobitelima jako su malene, što omogućuje potajno slikanje i onoga što možda ne bi uvijek trebalo biti slikano. U Japanu, primjerice, trgovci su primijetili kupce kako listaju stranice časopisa, slikajući ih, što im omogućava da kasnije čitaju željene članke, a da pritom ne kupe časopis.

U Sjedinjenim Državama, djelatnici fitness klubova priopćili su da imaju probleme s pojedincima koji mobitelima slikaju druge klijente pri tuširanju ili presvlačenju u svlačionicama.

Peter Hoontis je glavni direktor teretane YMCA West Side Y u New Yorku, koji je zabranio uporabu mobitela s kamerama u svlačionicama: "Odlučili smo da je u svačijem interesu uvesti zabranu uporabe mobitela s kamerama u svlačionicama, kako bi se očuvala privatnost naših članova i posjetitelja."

Za sada su samo privatne organizacije poduzele korake protiv uporabe mobitela s kamerama, ali ako bude prihvaćen zakon kongresnog zastupnika iz Ohia, Michaela Oxleya, uporaba tih mobitela mogla bi biti zabranjena u svim ustanovama u državnom vlasništvu, što bi obuhvatilo nacionalne parkove, groblja, pa i zgradu Kongresa. Novi zakon ne bi u potpunosti zabranio uporabu mobitela s kamerama na područjima državnog vlasništva, iako bi slikanje osoba koje se nalaze u “osjetljivim i diskretnim” situacijama bilo zabranjeno. Distribucija slika na internetu također bi bila zabranjena.

XS
SM
MD
LG