Linkovi

Europljane i Amerikance dijeli - telefonija


Europljane i Amerikance razdvajaju jezici, kulture i sportovi – ali i telefoni.

Europljani diljem Europske unije koriste iste standarde telefonije – uključujući GSM – koji se sada koristi u preko stotinu zemalja svijeta. Amerikanci također imaju GSM sisteme, ali i druge nekompatibilne sisteme, koji održavaju minimalno vladino interveniranje na komunikacijom tržištu.

Amerikanci provode četiri sata dnevno na kućnim telefonima, mladi Europljani dnevno šalju u prosjeku četiri SMS poruke, Prema podacima američke Savezne komisije za komunikacije, Amerikanci na mobitele razgovaraju manje, ali za te razgovore plaćaju više od Europljana. Mobitele ima 80 posto stanovnika Europske unije i 60 posto Amerikanaca. Mobilni operatori u Zapadnoj Europi zaradili su prošle godine 142 milijarde dolara, a njihovi američki pandani – 104 milijarde dolara. Ove se razlike, kažu stručnjaci, ponajprije mogu objasniti načinom na koji se telefonske usluge naplaćuju. Europljani obično plaćaju telefonsku minutažu, pa zato tinejdžeri štede novac šaljući SMS poruke.

Amerikanci koji imaju SMS moraju platiti i za slanje i za primanje poruka. Amerikanci obično plaćaju paušalnu pretplatu za neograničeni broj lokalnih i međugradskih poziva na kućnom telefonu. Zbog toga, primjerice, Amerikanci više razgovaraju na kućnom telefonu i više koriste Internet, a manje koriste mobitele. S druge strane, Europljani lakše mijenjaju mobilne operatore jer pri promjeni pretplate mogu, za razliku od Amerikanaca, prenijeti i svoj mobitel, uz jednostavnu zamjenu SIM kartice.

XS
SM
MD
LG