Linkovi

Počinje odbrojavanje za lansiranje "Discoverya"


Kasnije ovog ljeta pred senatskim Odborom za pravosuđe odvijat će se rasprava o kandidatu predsjednika Busha za novog člana Vrhovnog američkog suda. «Washington Post» u današnjem izdanju piše da se radi o rijetkom događaju – prvom u deset godina - koji će se održati pred Odborom poznatom po stranačkim prepucavanjima. Republikanci imaju prednost u Odboru s deset mjesta nasuprot osam demokrata. No, kako primjećuju novinari «Washington Posta», demokratski senatori znatno su iskusniji i ujedinjeniji u odnosu na republikance. Šest ih je sudjelovalo u potvrdama kandidata za Vrhovni sud, a dvojica koja nisu, Charles Schumer iz New Yorka i Richard Durbin iz Illinoisa, iskusni su odvjetnici, vješti u komuniciranju s medijima.

S druge strane, republikanci u navedenom odboru kombinacija su više struja. Njihov je predsjedatelj Arlen Specter, poznat po svojim umjerenim stavovima i neovisnom duhu, koji obećava dostojanstvenu raspravu u kojoj će stavovi obje strane, koliko je to moguće, ravnopravno doći do izražaja. Najava sutkinje Sandre Day O'Connor o povlačenju u mirovinu nagnala je mnoge u Senatu da otkažu svoje planove za ljetovanje, a ako se još dogodi da se povuče i predsjedatelj Vrhovnog suda William Rehnquist, koji boluje od raka, onda će po prvi put od 1986. godine ostati upražnjeno više mjesta u Vrhovnom sudu. Republikanac Specter kaže da nema problema i da je njegov Odbor poput Pentagona, spreman na rat na više bojišnica, piše u «Washington Postu».

Pred lansiranje raketoplana Discovery u srijedu – prvo nakon nesreće Columbie u veljači 2003. godine – "New York Times" piše o emocijama koje taj događaj rađa kod obitelji poginulih astronauta. Neki od njih neće otići u Cape Canaveral na lansiranje raketoplana jer će ih taj događaj podsjetiti na bolne uspomene iz 2003. godine.

Drugi će, pak, nazočiti lansiranju nadajući se da će im ono pomoći u procesu zacjeljivanja rana. "Washington Post" pak prenosi riječi nekih stručnjaka koji tvrde da unatoč velikim naporima stručnjaka NASA-e, rizici misije nisu u potpunosti anulirani. Oni navode da je koncept raketoplana potrošen te da NASA treba proizvesti novu letjelicu. No takvo što, naglašava se, neće biti moguće najmanje sljedećih pet godina. Bilo kako bilo, odbrojavanje za lansiranje Discoverya počinje danas.

XS
SM
MD
LG