Linkovi

Bush: "Rat protiv terorizma se nastavlja"


Predsjednik Bush je oštro osudio teroristicke napade u Londonu, izjavivši da se "rat protiv terorizma nastavlja". U razgovoru s novinarima u Gleneaglesu u Škotskoj, americki je predsjednik izrazio sucut britanskom premijeru Tonyju Blairu i stanovnicima Londona. George Bush je izjavio da je bio u kontaktu s americkim Ministarstvom domovinske sigurnosti kako bi jutros osigurao "posebnu budnost" dok Amerikanci pocinju odlaziti na posao. Dužnosnici Bijele kuce su priopcili da je predsjednik održao video konferenciju s dužnosnicima domovinske i nacionalne sigurnosti.

Americki predsjednik je izjavio da je zaprepašten s – kako je rekao – "kontrastom" današnjih zbivanja. Dok su celnici iz skupine zemalja G-8 raspravljali kako ublažiti siromaštvo u Africi i boriti se protiv pandemije AIDS-a, teroristi su ubijali nedužne civile. "S jedne strane imamo ljude koji rade na ublažavanju siromaštva, pomažu da se svijet riješi pandemija AIDS-a, koji rade na tome da imamo cisti okoliš. A s druge strane, imamo ljude koji ubijaju nedužne ljude. I kontrast ne može biti jasniji izmedu onih koji duboko brinu za ljude i ljudske slobode i onih koji ubijaju".

George Bush je dodao da je impresioniran odlucnošcu celnika okupljenih na summitu, rekavši "mi necemo popustiti" pred teroristima. Bijela kuca je priopcila da predsjednik ne namjerava napustiti summit u Škotskoj prijevremeno. Njegov je odlazak previden za sutra.

Dužnosnici u nekoliko americkih gradova su pojacali mjere sigurnosti u sustavima javnog prijevoza nakon napada u Londonu.

Ministarstvo domovinske sigurnosti povecalo je razinu prijetnje za vlakove, podzemne željeznice i autobuse. Ministar Michael Chertoff je izjavio da ce samo javni transportni sustav u Sjedinjenim Državama biti podignut na visoki stupanj prijetnje. Ta promjena se ne odnosi na zrakoplovni sustav niti razinu prijetnje u cijeloj zemlji. Gospodin Chertoff je izjavio da ne postoji vjerodostojni dokaz koji biupucivao na neposredni napad u Sjedinjenim Državama.

U Washingtonu su pojacane mjere sigurnosti u podzemnoj željeznici i autobusima. Policajci s psima koji mogu nanjušiti bombu patroliraju vlakovima i autobusima. Policija u Los Angelesu i Chicagu takoder je objavila dodatne mjere sigurnosti. U New Yorku vatrogasni i policijski dužnosnici su priopcili da nisu uvedene dodatne mjere sigurnosti, te da nije prijavljen nijedan neuobicajeni incident. Transportni dužnosnici su priopcili da je newyorška podzemna željeznica uvijek u visokom stanju pripravnosti, medutim radnici metroa danas ce iskazati i "posebnu budnost".

XS
SM
MD
LG