Linkovi

Aspiranti za Bijelu kuću sve ranije najavljuju svoje kandidature


Predsjednik Bush je tek prije pet mjeseci službeno započeo svoj drugi mandat. No, neki istaknuti političari iz obje stranke već razmatraju moguću predsjedničku kandidaturu na izborima 2008.

Svojedobno su kandidati za predsjednika najavljivali svoju kandidaturu u istoj godini u kojoj su se održavali predsjednički izbori. Demokrat John Kennedy je, na primjer, službeno objavio svoju kandidaturu u siječnju 1960, dakle iste godine kada je tijesno pobijedio republikanca Richarda Nixona.

Danas kandidati objavljuju svoje namjere i do dvije godine prije izbora. Demokratski senator Joseph Biden razmatrao je mogućnost natjecanja u prošlogodišnjim demokratskim primarnim izborima, ali je odustao jer nije imao dovoljno vremena za organiziranje i financiranje svoje kampanje.

Međutim, sada je postao prvi kandidat iz obje stranke koji je službeno najavio da će se kandidirati na izborima 2008. "O tome moram donijeti konačnu odluku, recimo do kraja godine. Ili ću se doista kandidirati ili ću se povući. Za sada se namjeravam kandidirati" - rekao je nedavno u jednom televizijskom intervjuu Joe Biden.

Drugi potencijalni kandidati ne žure s kandidaturom tri godine prije izbora. Republikanski senator John McCain, koji se kandidirao 2000, kaže da će čekati ishod kongresnih izbora sljedeće godine da bi odlučio hoće li ponovno pokušati biti izabran za predsjednika: "Ne radi se o tome da li bih želio biti predsjednik ili ne. Pitanje je – da li mogu pobijediti i da li se želim kandidirati. Za sada još nisam siguran, pa ću pričekati još nekoliko godina."

Senator McCain jedan je od mnogih republikanaca koji razmatraju moguću kandidaturu. Predsjednikov logični nasljednik – dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da se ne namjerava kandidirati, no tu je ipak niz utjecajnih republikanskih političara, među kojima je, primjerice, i bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani.

Politički analitičari smatraju da bi političko nadmetanje za što bolju startnu poziciju pred sljedeće izbore moglo otežati rad predsjedniku Bushu. Tako misli i Patrick Basham, analitičar iz Instituta Cato. "Zakonodavci poput senatora McCaina, koji bi se mogli kandidirati, bit će lojalni predsjedniku i njegovim zakonodavnim inicijativama kada im to bude oportuno, ali će također početi pokazivati određenu dozu neovisnosti" - objašnjava Patrick Basham.

Demokrati očekuju da će i u njihovim redovima borba za stranačku predsjedničku nominaciju biti oštra. Između ostalih, kandidirati bi se mogli senatorica Hillary Clinton i senator John Kerry. Nedavne ankete pokazuju da je za sada najveći favorit senatorica Clinton, koja trenutno ulaže velike napore u financiranje dolazeće kampanje za njeno senatsko mjesto. No, politički stručnjaci upozoravaju da bi se lako moglo dogoditi da se, kada se izbori približe, pojavi neki relativno nepoznati kandidat, koji će privući glasače.

XS
SM
MD
LG