Linkovi

NYT: Izbori potvrdili da je SAD zemlja desno od političkog centra (4/11/04) - 2004-11-04


U analizi rezultata izbora “New York Times” ističe da se radilo o uvjerljivoj pobjedi Georgea Busha koja - u kombinaciji s republikanskim dobicima u oba doma Kongresa – predstavlja najasniju potvrdu da su Sjedinjene Države zemlja desno od centra. “Podijeljena, da, ali s nedvojbenom većinom ujedinjenom pod vodstvom predsjednika Busha”, piše “New York Times”. Predsjednik Bush, nastavlja “New York Times” ostaje i dalje polarizirajuća ličnost na obje američke obale i u velikim gradovima, ali i pokretačka snaga u širokom geografskom i političkom centru zemlje. U odnosu na izbore 2000. Bush je dobio više glasova žena, Latino-amerikanaca, starijih građana pa i stanovnika gradova.

U svojoj analizi izbornih rezultata “Washington Post” primjećuje da su Amerikanci koji su u utorak izašli na birališta bili jedinstveni u jednome – njihovoj zabrinutosti. Neki su izrazili bojazan za tradicionalne vrijednosti. Druge su brinula otpuštanja i ekonomski problemi, a gotovo svi su izrazili strah od novog terorističkog napada. Obje kampanje plašile su birače, piše “Post”. Bushov stožer je tvrdio da bi izbor Kerrya učinio zemlju ranjivijom na terorističke napade te da bi doveo do razbijanja tradicionalnih obitelji. Kerryeva kampanja je upozorila da bi pod Bushevim mandatom veći broj Amerikanaca izgubio radna mjesta i zdravstveno osiguranje. Jedan stručnjak kaže da su izbori bili referendum o tome koji je strah jači, onaj od novog terorističkog napada ili bojazan od ekonomskih problema.

I naposljetku prelistavamo “Christian Science Monitor” koji prenosi poruku svijeta predsjedniku Bushu. “Nemoj nas ignorirati, ali nemoj nam govoriti što da radimo”, poruka je političkih analitičara i običnih građana od Kine do Brazila, piše “Christian Science Monitor”.

XS
SM
MD
LG