Linkovi

Suncem protiv raka prostate


Sunčeva svjetlost može umanjiti opasnost od obolijevanja od raka prostate, pokazalo je najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici iz više američkih Centara za liječenje raka.

Rezultati istraživanja pokazali su da muškarci, koji su izloženi visokim dozama sunčeve svjetlosti, imaju upola manje izglede da će oboljeti od raka prostate od muškaraca koji su izloženi manjim dozama sunca. Znanstvenici pretpostavljaju da kao čimbenik zaštite djeluje vitamin D koji se proizvodi u tijelu nakon izlaganja suncu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa "Cancer Research" obuhvatilo je 450 pacijenata u dobi od 40 do 79 godina s uznapredovalim rakom prostate, koji su uspoređeni s 455 muškaraca slične dobi i sličnog podrijetla, ali koji nisu imali rak prostate. Znanstvenici su uzeli u obzir zanimanje muškaraca, te njihovu pigmentaciju kože pod pazuhom, gdje je koža rijetko izložena sunčevom svjetlu.

Otkriveno je da muškarci koji su najviše izloženi suncu – oko 20 i više sati tjedno – imaju dva puta manje izglede da će dobiti rak prostate od onih "blijedih". Ranija su istraživanja pokazala da prostata koristi vitamin D za jačanje normalnog rasta stanica prostate i za inhibiranje širenja stanica raka na druge dijelove tijela.

XS
SM
MD
LG