Linkovi

Djeca koja su preživjela rak kasnije imaju zdravstvenih problema


Dvije trećine djece koja prežive rak kasnije razviju kronične zdravstvene poteškoće – poput srčanih bolesti ili sljepoće – zbog zračenja i drugih vrsta liječenja koja su im prvotno spasila živote, pokazuje jedno novo istraživanje.

Istraživanje pokazuje ogromne medicinske, financijske i emocionalne probleme s kojima se danas sučeljavaju oni koji su bili liječeni od raka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Primjerice, prema nekim nalazima, svaki deseti preživjeli ima oko 25 tisuća dolara duga vezanih uz rak od kojeg su bolovali.

Kako kaže dopredsjednik američke udruge za borbu protiv raka Ken Lichtenfeld, u to vrijeme liječnici su se toliko koncentrirali na dovoljno jaku terapiju da osiguraju preživljavanje tijekom 5 ili deset godina, da se nije obraćala prevelika pažnja sekundarnim učincima terapije.

Gotovo deset milijuna Amerikanaca preživjelo je rak, među njima i 270 tisuća koji su bili dijagnosticirani u dobi mlađoj od 15 godina. Više od deset tisuća preživjele djece koja su bolovala od raka, kao i više od 3 tisuće njihove zdrave braće i sestara, obrađeni su u istraživanju koje je imalo za cilj ustanoviti posljedice liječenja raka u periodu između 1970. i 1986.

Do dobi od 45 godina, preživjeli bolesnici od raka imali su od 2 do 6 puta više šansi od svoje zdrave braće i sestara da razviju različite zdravstvene probleme. Među takvim problemima posebice su brojne srčane bolesti, problemi s bubrezima koji zahtijevaju dijalizu ili transplantaciju, sljepoća, neplodnost, mentalna retardacija, paraliza, krvni ugrušci, problemi s plućima, pa čak i drugi, potpuno drugačiji rak. Najgore su prošli oni koji su bolovali od Hodgkinove bolesti, a slijede ih djeca koja su bila liječena protiv raka mozga, izvijestili su znanstvenici na godišnjem skupu Nacionalne udruge za borbu protiv raka. Jedna druga studija, koju je financirala Zaklada Lancea Armstronga, pokazala je da polovina preživjelih bolesnika od raka smatra da su njihove financijske i emocionalne teškoće bile teži izazov nego fizička strana bolesti i liječenja. Oni isto tako kažu da proces liječenja nije ništa učinio po tim drugim aspektima.

Gotovo polovina preživjelih još uvijek govori o svojem nekadašnjem raku barem jednom mjesečno i smatra da im je život zbog te bolesti značajno 'drugačiji'. Više od polovice i danas pati od bolova i depresije.

XS
SM
MD
LG