Linkovi

Morskim algama protiv raka dojke (4/2/05) - 2005-02-03


Morske alge mogu pomoći u zaštiti od raka dojke, pokazuje najnovije istraživanje. Ishrana koja uključuje alge može smanjiti razinu estrogena u organizmu, a to znači da za razvijanje oblika raka, koji ovise o estrogenu, preostaje manje "goriva", zaključili su znanstvenici Sveučilišta Kalifornije u Berkeleyu, koji su istražili razlike između zapadnjačkog i istočnjačkog načina prehrane.

Japanke, koje znatno rjeđe obolijevaju od raka dojke nego Amerikanke, također znatno češće u prehrani konzumiraju alge – pokazalo je istraživanje. U Japanu, alge se koriste za pripravljanje sušija, te u juhama, mesnim umacima i za zgušnjavanje jela. Istraživanje je izraslo iz probne terapije neredovitih menstrualnih ciklusa vitaminskih pripravaka s algama. Znanstvenici su opazili da je kod žena koje su uzimale 700 miligrama pripravaka s algama dnevno razina estradiola – oblika estrogena – u krvi znatno pala. Znanstvenici Sveučilišta Kalifornije dodatno su testirali ovo otkriće na skupini od 24 ženska štakora, koji su hranjeni morskim algama. Pokazalo se da konzumiranje morskih algi kod štakora produžava menstrualni ciklus i smanjuje razinu estradiola u krvi.

S obzirom da produžuje menstrualni ciklus i smanjuje razinu estrogena, morske alge mogle bi se, smatraju stručnjaci, koristiti za smanjenje opasnosti od oblika raka koji ovise o estrogenu. Ipak, znanstvenici upozoravaju da žene, barem za sada, ne bi trebale u svoju prehranu uključiti velike količine morskih algi, jer one također sadrže jod i manje količine teških metala.

XS
SM
MD
LG