Linkovi

Žustra raspra u Zastupničkom domu o proračunu diplomacije i pomoći inozemstvu


Odbor Zastupnickog doma americkog Kongresa za vanjsku politiku sinoc je raspravljao o financiranju americke diplomacije i novcanoj pomoci inozemstvu u sljedecoj fiskalnoj godini. Bila je to prilika za raspru o nizu tema – od Iraka, borbe protiv širenja nuklearnog naoružanja pa do ljudskih prava.

Proracunski prijedlog za sljedece dvije fiskalne godine predvida za diplomaciju oko 10 milijardi dolara. Medijskim programima americke vlade, koji se emitiraju u inozemstvo namijenjeno je, prema ovom prijedlogu, 625 milijuna dolara.

Mnogi su clanovi ovog odbora predložili amandmane na prijedlog proracuna koji se odnosi na americku pomoc stranim državama. Vjerojatno najžustrija se debata vodila o novcanoj pomoci koju Amerika daje Egiptu. Vlada predsjednika Busha smatra Egipat jednim od kljucnih saveznika u ratu protiv terorizma, ali i snažnim cimbenikom u ostvarivanju planova o demokratizaciji Srednjeg istoka.

Republikanac iz Kalifornije Darrell Issa usprotivio se prijedlogu da se 40 milijuna dolara, koji su dio godišnjeg paketa americke vojne pomoci Egiptu, prebaci u paket ekonomske pomoci toj zemlji. Slican se trend – smanjenje vojne, a povecanje gospodarske pomoci Egiptu – nazire i u trogodišnjem planu americke pomoci toj zemlji. "Transfer ove svote može dovesti do ugrožavanja života americkih gradana, širom svijeta. Egipat se dokazao kao dobar partner u ratu protiv terorizma" - rekao je Darrell Issa.

Medutim, nekoliko je demokrata ukazalo da americka pomoc Egiptu, opcenito gledano, favorizira vojnu pomoc. Osim toga, demokrati su kritizirali – kako tvrde – nedovoljnu pomoc Kaira u ratu protiv terorista, te opcenitu sposrost režima Hosnija Mubaraka da provede demokratske reforme. Shelley Berkley, zastupnica iz Kalifornije, je s tim u vezi rekla: "Upravo je smiješno izjednacavati Egipat i Izrael, i tvrditi da se radi o jednako vrijednim saveznicima u našoj borbi protiv terorizma. Takoder je upravo smiješno izjednacavati Egipat i Izrael u bilo cemu."

Nakon provedene rasprave, Odbor Zastupnickog doma za medunarodne odnose odbio je prijedlog demokratske zastupnice Barbare Lee koja je zatražila da Kongres zatraži od predsjednika Busha konkretan plan o vojnom povlacenju iz Iraka.

Takoder se raspravljalo o prijedlogu demokrata da bi Bijela kuca morala ishoditi od Pakistana dozvolu da americki istražitelji ispitaju A.Q. Khana, znanstvenika koji je radio na pakistanskom nuklearnom programu. Khan je nedavno priznao da je stranim zemljama dao na raspolaganje odredene informacije i materijale koji se mogu iskoristiti za širenje nuklearne tehnologije.

Kongresmen iz New Yorka Gary Ackerman smatra da dok se to ne dogodi, Amerika treba suspendirati svoju vojnu pomoc Pakistanu: "Rijec je o najozbiljnijem slucaju koji je povezan s širenjem oružja za masovno uništavanje u posljednjih 50 godina. A mi smo dopustili da Pakistan prode bez posljedica. To se više ne smije dogoditi."

No, kongresmen Tom Lantos, takoder demokrat, usprotivio se Ackermanovu prijedlogu. "Pitanje je kompleksno. Povezano je s važnom ulogom Pakistana u zaštiti americkih sigurnosnih interesa" - rekao je Tom Lantos.

U vezi televizijskih, radio i Internet projekata americke vlade upravljenih prema inozemstvu, prijedlog proracuna predvida kontinuirano emitiranje Radija slobodne Azije kao i nastavak emitiranja radio i televizijskih progama za Kubu. Takoder, od Bijele kuce se traži da podnosi izvješca Kongresu o ogranicenjima koje represivni režimi u svijetu namecu korisnicima interneta, te da pokaže kakve protumjere poduzima americka vlada.

XS
SM
MD
LG