Linkovi

Bijela kuća predlaže da se Hrvatskoj u 2006. pomoć smanji na $15 milijuna (11/2/05) - 2005-02-10


U prijedlogu američkog državnog proračuna za fiskalnu 2006. godinu, koja počinje u listopadu ove godine, predviđeno je povećanje pomoći inozemstvu. Povećanje se, međutim, ne odnosi na sve zemlje koje su do sada primale pomoć, a nekima – poput Hrvatske – pomoć će biti smanjena.

Nacrtom američkog državnog proračuna za sljedeću fiskalnu godinu – koji je predsjednik Bush uputio na raspravu i usvajanje u američkom Kongresu – predviđa daljnje smanjenje pomoći Hrvatskoj. Dok je u fiskalnoj 2004. pomoć iznosila nešto manje od 25 milijuna dolara, u tekućoj je godini smanjena na 20 milijuna, a u obračunskoj godini koja počinje u listopadu – iznosit će tek 15 milijuna dolara. Razloge stalnog smanjenja obrazložio je zamjenik koordinatora američke pomoći europskim i euroazijskim zemljama u State Departmentu Daniel Rosenblum.

“Hrvatska je zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina postigla jako puno u ekonomskoj i političkoj reformi; posljedica toga je postupno smanjenje koje vodi ka ukidanju pomoći – bar one pomoći koja se tiče ekonomske i političke tranzicije…tu ne govorim o vojnoj, nego samo o ekonomskoj i političkoj," kazao je Rosenblum.

Od osam zemalja istočne Europe koje primaju američku ekonomsku pomoć, sljedeće fiskalne godine jedino će Makedonija dobiti veću pomoć - 39 milijuna dolara, dok će Albanija ostati na istoj razini od 28 milijuna. Ostalim se zemljama smanjuje pomoć – Bosni i Hercegovini s 41 milijun na 40 milijuna dolara - a Hrvatska i Bugarska su prve kojima će nakon 2006. pomoć najvjerojatnije biti ukinuta.

“Iako Hrvatska nije na rubu ulaska u Europsku uniju, mi ipak planiramo postupno ugasiti pomoć nakon 2006. Zato i vidite postupno smanjenje pomoći Hrvatskoj, te će sljedeća godina biti zadnja u kojoj ćemo tražiti pomoć za Hrvatsku i Bugarsku,” rekao je naš sugovornik.

Dodajmo na kraju da je Bijela kuća od Kongresa zatražila da u okviru proračuna za 2006. odobri ukupnu pomoć u iznosu od 382 milijuna dolara za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Rumunjsku, te Srbiju i Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG