Linkovi

Zakonski prijedlog o američkoj pomoći inozemstvu u 2005. - $19.4 milijarde (16/7/04) - 2004-07-16


Zastupnički dom Kongresa usvojio je zakonski prijedlog o novčanoj pomoći inozemstvu, za sljedeću fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada. Ukupna američka pomoć inozemstvu u 2005. iznosila bi – prema ovom zakonskom prijedlogu – gotovo 19 i pol milijardi dolara. Da bi prijedlog zakona postao pravomoćan mora ga usvojiti i Senat Sjedinjenih Država, te potom predsjednik potvrditi potpisom.

Primatelji najveće američke pomoći ostaju nepromijenjeni – to su Izrael, koji će od Amerike dobiti oko dvije i pol milijarde dolara ekonomske i sigurnosne pomoći, te Egipat koji može očekivati oko milijardu i osamsto milijuna dolara pomoći.

400 milijuna dolara namijenjeno je organizaciji vojske Afganistana; 300 milijuna dolara za protu-terorističke aktivnosti u Pakistanu. Poljska – jedan od glavnih koalicijskih partnera u Iraku – dobija pomoć od 66 milijuna dolara, prvenstveno za pokrivanje troškova angažmana u misiji u Iraku.

Na borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze diljem svijeta Amerika će u 2005. godini potrošiti 2 milijarde i 200 milijuna dolara. Na različite programe pomoći izbjeglicama bit će utrošeno 776 milijuna dolara.

Na borbu protiv narkotika u zemljama središnje Amerike, Meksika kao i u Afganistanu bit će utrošeno – prema ovom zakonskom prijedlogu - 329 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG